Sütün Kaynama Noktası Kaç Derecedir? Sütün PH Değeri Nedir?

0
Advertisement

Sütün kaynama noktası kaç derecedir? Sütün kaynama noktası neye göre değişir, suyunkinden ne kadar farklıdır? Sütün kaynaması hakkında bilgi.

Sütün Kaynama Noktası Kaç Derecedir?

Süt Kaynatma Bilimi

Sütün kaynama noktası, deniz seviyesinde 100 ° C veya 212 ° F olan suyun kaynama noktasına yakındır, ancak süt içinde ek moleküller içerir, böylece kaynama noktası biraz daha yüksektir. Tam olarak ne kadar yüksek olduğu, sütün tam kimyasal bileşimine bağlıdır, bu yüzden bakabileceğiniz standart bir kaynama noktası yoktur! Bununla birlikte, kaynama noktası suya çok yakındır. Suda olduğu gibi, sütün kaynama noktası da atmosferik basınçtan etkilenir, bu nedenle kaynama noktası deniz seviyesinde en yüksek seviyededir ve bir dağda düşer.

süt

Kaynak: pixabay.com

Kaynama Noktası Neden Daha Yüksek?

Sütün kaynama noktası, kaynama noktası yükselmesi olarak adlandırılan bir fenomenden dolayı suyun kaynama noktasından daha yüksektir. Uçucu olmayan bir kimyasal bir sıvı içinde eritildiğinde, sıvıdaki artan partikül sayısı, daha yüksek bir sıcaklıkta kaynamaya neden olur. Sütü, tuz, şeker, yağ ve diğer molekülleri içeren su olarak düşünebilirsiniz. Tuzlu suyun saf sudan biraz daha yüksek bir sıcaklıkta kayması gibi, süt de biraz daha yüksek bir sıcaklıkta kaynar. Yine de, büyük bir sıcaklık farkı oluşmaz, bu yüzden sütün su kadar çabuk kaynamasını bekleyebilirsiniz.

Kaynama nedir?

Kaynama, sıvı halden buhar veya gaz haline geçiştir. Bu, sıvının buhar basıncının, etrafındaki dış basınçla aynı olduğu kaynama noktası olarak adlandırılan bir sıcaklıkta gerçekleşir. Baloncuklar buhardır. Kaynar su veya süt için kabarcıklar su buharından oluşur. Baloncuklar, yükseldikçe azalan basınca bağlı olarak genişler ve neticede yüzeyden buhar olarak salınır.

süt

Kaynak: pixabay.com

Sütün PH Değeri Nedir?

PH değeri, maddenin asit veya baz olarak kabul edilip edilmediğini belirler. Süt hafif asidik veya nötr pH’a yakındır. Tam değer, sütün inek tarafından üretildiği zamana, sütün işlenmesinden ve ne kadar zamanda paketlendiğine veya açıldığına bağlıdır. Sütün içindeki diğer bileşikler, tamponlama ajanları olarak hareket ederler, böylece sütün diğer kimyasallarla karıştırılması pH’ını nötre yakınlaştırır.

Bir bardak inek sütünün pH’ı 6,4 ila 6,8 arasındadır. İneklerden alınan taze süt tipik olarak 6.5 ile 6.7 arasında bir pH’a sahiptir. Sütün pH değeri zamanla değişir. Süt ekşidikçe, daha asidik hale gelir ve pH düşer. Bu durum sütteki bakterilerin laktozu laktik asite dönüştürmesiyle gerçekleşir. Bir inek tarafından üretilen ilk süt, pH’ı düşüren kolostrum içerir. İnekte meme iltihabı varsa, sütün pH değeri daha yüksek olacaktır.

Advertisement

Sütün pH’ı türlere bağlıdır. Diğer sığırlardan ve sığır olmayan memelilerden elde edilen sütler, bileşimde değişiklik gösterir, ancak benzer bir pH’a sahiptir. Kolostrumlu süt daha düşük bir pH değerine sahiptir ve meme iltihabında pH değeri artar.


Leave A Reply