Trekking Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Trekking nedir, nasıl yapılır? Ülkemizde trekking nerede yapılır, özellikleri, malzemeleri, Trekking hakkında bilgi.

trekking

TREKKİNG

Doğa içinde mesafelerin yürüyerek aşıldığı, teknik bir zorluk taşımayan ve özel bir yetenek gerektirmeyen dağ yürüyüşleri sporudur.

Trekking alanları, rahatça yürüyüş yapılıp, kamp kurulabilecek her türlü doğal plâtolardır. Çevre kirliliğinin hızla artarak, doğal dengenin bozulması sonucu, insanoğlunda kendisini doğanın kucağına atma isteği uyanmıştır. Bu aşamada trekking, fazla özel koşullar taşımaması nedeniyle, bu isteği karşılayabilecek en uygun spor durumundadır.

Bu sporun en güzel tarafı; doğa ile iç içe olmak, dağların yamaçlarındaki çağlayanların altında yürüyüşler yapmak, ormanların dinlendirici sessizliği ile birlikte yağmurun ve rüzgârın sesini dinlemek ve günün sonunda kamp ateşi etrafında dostlarla birlikte günün yorgunluğunu atmaktır. Trekking doğa ile iç içe olmanın yanında yörenin, yöre insanının ve geleneklerinin tanınmasını sağlayan kültürel bir faaliyettir.

Trekking için gerekli olan araç gereçler çadır, uyku tulumu, ocak ve kapkacak, büyük sırt çantası, ortopedik spor ayakkabılar, eşofman, kalın mont ve birkaç günlük yiyecek içecekten oluşur.

Advertisement

Bir günlük yürüyüş olan “hiking” için gerekli olan araç gereçlerse rahat spor ayakkabısı, küçük bir sırt çantası, yağmurluk ve eşofman, termos ya da matara ve bir günlük yiyecektir.

Ülkemizde 80’li yıllarda görülmeye başlanan trekking için günümüzde geniş organizasyonlar düzenlenmektedir. 1982 yılında özel bir seyahat acentesi Ağrı Dağı’na ilk trekking turist grubunu çıkarttı. 1992 yılında ise Turizm Bakanlığı öncülüğünde Aladağlar’da gerçekleştirilen ilk uluslar arası organizasyonla trekkingin sevdirilmesi ve yaygınlaşması amaçlandı.

Günümüzde medyanın etkisiyle daha yaygınlaşmış olan trekkinge ilgi ve talep sürekli artmakta olduğu için, Turizm Bakanlığı buna bağlı olarak, öncelikli yörelerden başlayarak yürüyüş rotaları ve mola noktaları belirlemekte, diğer turizm türleri (yayla turizmi, foto-safari vb.) ile ilişkilendirerek, bu rotalar üzerinde ihtiyaç duyulan kamp alanları, WC, çöp toplama yerleri gibi bazı alt yapı ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Ülkemizde bölgelere göre trekking’e elverişli yerler:

Akdeniz Bölgesi’nde: Akdağlar, Beydağları, Bakırdağları, Hadim-Ermenek yöresinde Geyik Dağları ve Göksu Nehri yöresi, Anamur’un yayla kesimi, Mut ilçesinin dağlık kesimi, Tarsus ile Bolkar Dağları arasında kalan bölge, Adana-Kozan ve Kadirli ilçelerinin yayla kesimleri, Menteşe Dağları, Akçalı Dağları, Tahtalı Dağları, Binboğa Dağları.

Ege Bölgesi’nde: Bafa Gölü ve Beşparmak Dağlan, Kaz Dağları, Bozdağlar.

Marmara Bölgesi’nde: Kırklareli ve Istranca Dağları.

Advertisement

Karadeniz Bölgesi’nde: Ilgaz ve Küre Dağlan, Trabzon-Uzungöl ile Şavşat arasında kalan yaylalık kesim ve Kaçkar Dağları.


Leave A Reply