Troponin Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir? Tedavisi ve Kalp Krizi İlişkisi

0

Troponin nedir, kanda ne zaman yükselir? Troponin yüksekliği ile kalp krizi arasında ne gibi bir ilişki vardır, yüksekliğinde ne yapılır?

Troponin

Troponin, kalp ve iskelet kaslarının kasılmalarını düzenlemeye yardımcı olan bir grup protein anlamına gelir. Yüksek troponin seviyeleri kalpte bir problemi gösterebilir.

Kalp, kalp krizi gibi bir durumdan sonra troponini kana bırakır. Çok yüksek troponin seviyeleri genellikle bir kişinin yakın zamanda kalp krizi geçirdiği anlamına gelir. Bu atak için tıbbi terim miyokard enfarktüsüdür.

Bu yazıda troponinin ne olduğunu, doktorların neden troponin seviyelerini test ettiğini ve normal aralığın ne olduğunu tartışıyoruz. Ayrıca yüksek troponin seviyelerinin nedenlerini ve tedavisini ve test sırasında neler olacağını da ele alıyoruz.

Troponin

Kaynak: pixabay.com

Troponin nedir?

Troponin üç farklı proteine ​​karşılık gelir. Troponin C, kalsiyumu bağlar ve troponin I’ya kasların kasılabilmesi için taşır. Troponin T, troponin proteinlerini kas liflerine bağlar.

Kalp aslında bir kastır ve kalbe gelen bir hasar, troponinin kan dolaşımına salmasına neden olur. Kandaki troponin seviyeleri normalde çok düşüktür, ancak kalpteki yaralanmalar seviyelerin önemli ölçüde artmasına neden olabilir.

Troponin testleri tipik olarak kandaki troponin I veya troponin T seviyelerini kalp hasarını kontrol etmenin bir yolu olarak ölçer.

Doktorlar neden troponin seviyelerini test ediyor?

Troponin testi, kalp hasarını tespit etmeye yardımcı olabilir. Bir kişi, aşağıdakiler gibi olası bir kalp krizi belirtileri yaşıyorsa, test istenebilir:

  • göğüs ağrısı
  • nefes darlığı
  • hızlı bir kalp atışı
  • baş dönmesi
  • yorgunluk

Doktor, kalp rahatsızlığını teşhis etmek için tek başına yüksek troponin seviyeleri kullanmayacaktır. Ayrıca kişinin diğer semptomlarını da dikkate alacaklar ve fizik muayene veya elektrokardiyogram (EKG) gibi diğer teşhis araçlarını kullanabilir.

Bununla birlikte, Troponin testi, doktorun tedavi kararlarına rehberlik edebilen ve mevcut tedavilerin etkili olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilecek herhangi bir kalp hasarının derecesini değerlendirmesine izin verir.

Normal troponin aralığı nedir?

Troponin seviyeleri genellikle o kadar düşüktür ki standart kan testleri bunları tespit edemez. Troponin’deki küçük artışlar bile kalpte bazı hasarlar gösterebilir.

Önemli ölçüde yüksek troponin seviyeleri, özellikle de bir dizi saat boyunca yükselip düşerse, kalp hasarının güçlü bir göstergesidir.

Normal troponin seviyeleri aralığı laboratuvarlar arasında değişebilir, bu nedenle sonuçları testi sipariş eden doktorla tartışmak en iyisidir. Laboratuvarlar troponini mililitre kan başına nanogram cinsinden ölçer (ng / ml).

Bununla birlikte, çok az sayıda sağlıklı insanda troponin seviyeleri, ortalama troponin seviyelerinden daha yüksektir. Sonuç olarak, doktor tanı koymadan önce diğer semptomları kontrol edebilir ve daha fazla test isteyebilir.

kalp steteskop

Kaynak: pixabay.com

Yüksek troponin seviyelerinin nedenleri

Çok yüksek troponin seviyeleri tipik olarak bir kişinin kalp krizi geçirdiğini gösterir. Orta yükseklikte troponin seviyeleri başka bir tanıya işaret edebilir.

Yüksek troponin seviyelerinin bazı nedenleri şunlar olabilir:

  • kan dolaşımına giren bir enfeksiyona karşı ciddi ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir reaksiyon olan sepsis
  • böbrek yetmezliği veya kronik böbrek hastalığı
  • kalp yetmezliği
  • kemoterapiye bağlı kalp hasarı
  • pulmoner emboli
  • kalp enfeksiyonu
  • kalbin iltihabı olan miyokardit
  • kokain gibi rekreasyonel ilaçların kullanımından kaynaklanan kalp hasarı
  • aniden, göğsüne sert bir darbe gibi kalbe travmatik bir yaralanma

Yüksek troponin seviyeleri için tedavi

Yüksek troponin seviyeleri bir tanı değildir, bir semptomdur, bu nedenle tedavi altta yatan nedeni bulmaya ve ele almaya odaklanacaktır.

Çok yüksek troponin seviyeleri genellikle bir kişinin yakın zamanda kalp krizi geçirdiğini gösterir. Kalp krizi tedavisi, kalbe kan akışını önleyen tıkanıklığın kısmi veya tam olmasına bağlıdır.

Özetle

Doktorlar, bir kişinin kalbine zarar verilip verilmediğini değerlendirmek için troponin testleri kullanır. Çok yüksek troponin seviyeleri son zamanlardaki bir kalp krizini gösterebilir.

Doktorlar genellikle bir kişinin yakın zamanda kalp krizi geçirdiğinden şüphelenirse troponin testi yaparlar. Normalden yüksek troponin seviyeleri, kalbi etkileyen diğer yaralanmalara ve durumlara da işaret edebilir.

Bununla birlikte, doktorlar kalp rahatsızlığını teşhis etmek için tek başına yüksek troponin seviyeleri kullanmazlar. Ayrıca kişinin diğer semptomlarını da dikkate alırlar ve EKG gibi daha fazla test isteyebilirler.

Yüksek troponin seviyelerinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Kalp krizi geçiren kişiler için, tedavi tıkalı damarı açmak için acil prosedürler içerebilir.


Leave A Reply