Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü Nedir? Ne Zamandır? Anlam Önemi

0
Advertisement

Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü nedir, ne zaman ve ne amaçla kutlanmaktadır? Uluslararası Afetlerin Azaltılması Gününün tarihçesi, anlam ve önemi.

Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü

Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü

Uluslararası Afet Riskini Azaltma Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından küresel bir risk farkındalığı ve afet azaltımı kültürünü tanıtmak için 1989’da başlatıldı. Her 13 Ekim’de düzenlenen gün, dünyadaki insanların ve toplulukların, afetlere maruz kalma oranlarını azaltmayı ve afet riskleri kontrolünün önemi hakkında farkındalığı arttırmayı amaçlıyor.

Nasıl Kutlanır?

Uluslararası Doğal Afetleri Azaltma Günü etkinlikleri genellikle günün temasına odaklanan kampanyalara yönelik lansmanlarla ilgili medya duyurularını içerir. Hükümetler ve topluluklar ayrıca insanları doğal afetlerin azaltılmasına ve bu tür durumlara hazırlılıklarını artırmaya odaklanan çizim, drama, deneme veya fotoğraf yarışmaları gibi çeşitli etkinliklerle Uluslararası Doğal Afetlerin Azaltılması Günü’nde yer almaktadır. Diğer faaliyetler şunlardır: toplu ağaç dikimi; konferanslar, fuarlar ve seminerler; ve sokak geçit törenleri.

Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü Tarihçesi

Dünyadaki birçok insan deprem, kuraklık, tsunami, ağır sel, kasırga veya siklon gibi doğal afetler nedeniyle hayatlarını, evlerini veya hastaneler gibi önemli tesislere erişimini kaybetti. Bu felaketlerin bazıları bazı ülkelerde ekonomik hasara yol açmıştır. BM, eğitim, öğretim ve bilgi alışverişinin insanların doğal afetlere karşı daha donanımlı olmalarına yardımcı olmak için etkili yollar olduğunu kabul ediyor.

22 Aralık 1989’da BM Genel Kurulu, 13 Ekim gününü Uluslararası Doğal Afetleri Azaltma Günü olarak belirledi. Bu olay, Uluslararası Doğal Afetlerin Azaltılması On Yılı, 1990-1999 sırasında her yıl gözlemlenecekti. 20 Aralık 2001’de kurul, afet önleme, hafifletme ve hazırlık dahil olmak üzere küresel bir doğal afet azaltma kültürünü teşvik etme konusundaki gözlemlerini sürdürmeye karar verdi.

Advertisement

Birleşmiş Milletler Semboller

BM logosu genellikle bu etkinlik için pazarlama ve tanıtım malzemeleriyle ilişkilendirilir. Zeytin ağacının çapraz konvansiyonel dallarından oluşan bir çelenkle yazılmış, Kuzey Kutbu üzerinde merkezlenmiş bir dünya haritasının bir projeksiyonuna sahiptir. Zeytin dalları barışı simgeliyor ve dünya haritası BM’nin temel amacını, barışını ve güvenliğini sağlama konusundaki endişelerini gösteriyor. Haritanın izdüşümü 60 derece güney enlemine kadar uzanır ve beş eşmerkezli daire içerir.


Leave A Reply