Ürtiker Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Ürtiker nedir, nasıl bir hastalıktır? Ürtiker belirtileri nelerdir, ne yapılması gerekir, tedavisi hakkında bilgi.

urtiker

Ürtiker

Ürtiker deride oluşan bir hastalıktır. Döküntüyü tanımlamak çok basittir. Kırmızı bir alan üzerinde beyaz kabarcıklar halinde fışkırır. Bu kabarcıklar sivilce başı kadar küçük ya da birkaç santimetre çapında olabilir. Çiçek gibi alerji yapan cisimlere dokunmak, özellikle çilek ve kabuklu deniz ürünleri gibi şeyler yemek, ya da bilhassa penisilin ve aspirin gibi bazı ilaçları almaktan ötürü kabarcıklar oluşabilir. Vücuda diken battığında kabarcık oluşması çok doğaldır. Her bir kabarcık grubu son derece kaşınır ve kaşıntı bir saat kadar etkili olur. Kabarcıklar yok olabilir, ancak çocuğunuzun yüzünde veya vücudunun başka bir noktasında tekrar belireceklerdir.

Ne kadar önemlidir?

Ürtiker ciddi bir hastalık olmamakla beraber, yüzde çıkarsa, bilhassa ağzın çevresinde oluşan ve şişme haline dönüşünce, derhal tıbbi yardıma başvurun. Bu alerjik reaksiyona tıp dilinde anjiyonörotik ödem denir ve ağız şişme dil ve boğaz çevresine yayılırsa, ciddi solunum sorunları yaratabilir.

Advertisement

Muhtemel belirtiler

• Kırmızı bir satıhta beyaz kabarcıklar
• Şiddetli kaşıntılı bir yara
• Bir saat içinde kaybolan ancak vücudun başka bir yerinde fışkıran kabarcıklar
• Yüzde şişlikler

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Ürtikerli alanlara kalaminli ilacı sürerek çocuğunuzu rahatlatın.

2) Kaşıntıyı durdurmak için çocuğunuza sıcak banyo yaptırın.

Doktora başvurmalı mısınız?

Advertisement

Çocuğunuzun yüzündeki ürtiker döküntüleri bilhassa ağız içi ve yanındaki alandan şişerse derhal doktora başvurun. Döküntüler birkaç gün içinde geçmez ve çocuğunuz kaşıntıdan aşırı bir rahatsızlık duyarsa da doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor, çocuğunuzdaki kaşıntıyı geçirecek alerjiye karşı ilaç, tavsiye edecektir.

• Şişlik solunumla ilgili sorun yaratıyorsa, doktor çocuğunuza adrenalin iğnesi yapabilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Ürtiker sık sık tekrarlıyorsa çocuğunuzun bu sıralarda neler yediğine dikkat edin. Dokunduğunu sandığınız gıda çocuğunuzun beslenmesi için çok önemli değilse şüphelendiğiniz yiyeceği bir veya iki hafta süreyle kesip, sonra tekrar vererek tepkiyi ölçün.


Leave A Reply