Uykuda Diş Sıkma Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Uykuda diş sıkma neden olur? Uykuda diş sıkmanın nedenleri nelerdir? Tedavisi var mıdır? Nasıl tedavi edilir? Diş sıkmanın sonuçları

Diş Sıkması

Uykuda diş sıkma neden olur?

Tıp dünyasında “bruksizm” olarak bilinen durum, halk arasında uykuda diş sıkma hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak kişinin metabolizması uyku modundayken farkında olmadan yapılan güçlü çene hareketleri diş sıkma rahatsızlığını meydana getirmektedir. Bireyler bu hareketi istem dışı ve parafonksiyonel olarak adlandırabileceğimiz fonksiyon dışı şekilde yapmaktadırlar.

Normal şartlarda bir bireyin alt çenesi ve üst çenesinin çiğneme, yutkunma gibi fonksiyonlar dışında birbirine değmemesi ya da sürtünmemesi gereklidir. Bunun sebebi, dişlerin birbirlerine bir şeyi çiğnemeden ya da yutkunmadan sert bir şekilde sürtündüklerinde birbirlerini aşındırıyor ve zarar veriyor oluşlarıdır.

Gündüz uykularında ya da çoğunlukla gece uykularında dişlerini sıkan, dişlerini gıcırdatan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bazı durumlarda kişi çenesinde uyguladığı güç neticesinde uykudan uyanır, kimi durumlarda da dişlerini sıkan kişilerin çıkardıkları seslerden ötürü yakınları tarafından uyandırılıp uyarılırlar.

Diş sıkmanın nedenleri

Diş sıkma hastalığının iki temel nedeni bulunmaktadır. Bunlardan en önemli faktör stres durumu, bir diğeri de diş yapısında bozukluktan kaynaklanan çenenin kapanamama problemidir. Bu iki problemden birine sahip olan kişilerde çoğunlukla kendileri farkında olmasalar dahi bu problem görülmektedir.

Advertisement

Diş sıkmanın sonuçları

Diş sıkma problemiyle boğuşan bireylerin genel anlamda çenelerinde ve dişlerinde sızlamalar meydana gelir. Sıkmadan dolayı aynı zamanda da diş yüzeylerinde aşınma, çatlama, kırılma ve hatta yer değiştirmeler dahi görülebilmektedir.

Ağız yapısına bakıldığında da ağzın içerisinde yanak bölgesinde beyaz renkli çizgilerin oluştuğu görülebilmektedir. Aynı zamanda sıkma esnasında dile de temas edildiği için, dilin yan kısımlarında dişlerin izinin çıktığı görülmektedir.

Sızlama sadece çeneyle sınırlı kalmaz, aynı zamanda yüz kasları, boyun kasları ve başımızda bulunan kaslarda yoğun baskı yüzünden ağrıya maruz kalabilir. Uzun süreli diş sıkma problemlerinde yüzün proporsiyonu değişerek alt çene git gide burun ucuna yaklaşmaya başlar ve estetik olarak çirkin bir görüntüye ulaşılır.

Diş sıkma nasıl önlenir?

Diş sıkma hastalığı dediğimiz bruksizmi önlemenin ilk yolu, uykuya dalmadan önce dişleri koruma altına alabilmektir. Bunun için dişçilerde özel kalıp alarak hazırlanan, diş kalıpları üretilmektedir.

Bu diş plakları uyumadan önce ağza takıldığında uyku esnasında dişler yine sıkıldığında çene eklemi rahatlar, dişler birbirine asla direkt olarak temas edemez ve uykudan uyandıktan sonraki süreçte ortaya çıkan ağrılar hafiflemiş hale gelir.

Bahsedilen bu diş plaklarının aksatılmadan en az 6 aylık süreçlerde kullanılmasının ardından, yapılan gözlemlere göre çoğu hastanın diş sıkma probleminden kurtulduğu gözlemlenmiştir.

Advertisement

Bunun dışında eğer uykuda diş sıkma hastalığı diş yapısındaki bozukluklardan kaynaklanıyorsa; bireyler bir ortodontiste giderek ağızlarının kapanmasını engelleyen yamuk ve sorunlu dişlerini düzelttirebilir, aynı şekilde bu düzelme gerçekleşene kadar yine az önce bahsettiğimiz diş plaklarından kullanarak diş sıkma probleminin önüne geçmeyi deneyebilmektedir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply