Uyuyan Güzel Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0

Uyuyan Güzel Sendromu nedir, neden olur? Uyuyan Güzel Sendromu belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir, hakkında bilgi.

Uyuyan Güzel Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Grimm Kardeşler’in klasik masalında, Aurora adında güzel bir prenses parmağına batan bir iğneyle bir asırlık uykuya dalar. Taki bir yakışıklı prensin öpücüğü ile uyanana kadar.

Birçoğumuz bu masallarla büyüdük, ama gerçek hayattaki eşine aşina olmamış olabilirsiniz. Aslında, Kleine-Levin Sendromu (KLS) olarak adlandırılan nadir bir nörolojik hastalık tanısı konan kişiler için aşırı uyku masaldan daha farklı bir şeydir.

Uyuyan Güzel Sendromu Nedir?

Uyuyan Güzel Sendromu olarak da bilinen KLS, uzun süreli aşırı uyku durumudur. Genellikle gençleri etkiler, ancak çocuklar ve yetişkinlerde de görülebilir.

Uyuyan Güzel Sendromlu İnsanlar günde 20 saate kadar uyuyabilir; Bu durum günler, haftalar hatta aylar süren dönemlerde gerçekleşir. Bu nedenle, KLS’li pek çok kişi çalışamaz, okula devam edemez veya bu dönemlerde kendilerine bakamaz.

Uyuyan Güzel Sendromu Belirtileri

KLS belirtileri şunlardır:

Günün ve gecenin çoğunda uyur
Bazen grip benzeri semptomlar eşlik eder
Çocuksuluk
Letarji, uyuşukluk
Uyanıkken aşırı yemek isteği
sinirlilik
Depresyon hali
Kaybolma
halüsinasyonlar

KLS, ergenlik çağındaki erkeklerde daha sıktır: Bu sendromlu kişilerin yaklaşık yüzde 70’i erkektir. KLS’li kişiler genellikle dönemler arasında tamamen normal davranırlar.

Uyuyan Güzel Sendromu Tedavisi

KLS hakkında hala bilmediğimiz çok şey var, ama iştahı ve uykuyu kontrol eden beyin bölümleri olan hipotalamus ve talamusun bozulmasıyla ilgili gibi görünüyor.

KLS’yi taramak için teşhis testleri de yoktur. Sizin veya sevdiklerinizin bu duruma sahip olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuz size semptomlarınız hakkında sorular soracaktır.

Aynı şekilde, KLS için özel bir tedavi yoktur. Uyarıcı ilaçlar uykusuzlukla mücadeleye yardımcı olsa da, sinirliliği artabilir. Bazı doktorlar, lityum ve karbamazepin gibi ilaçları semptomlara karşı koymak için reçeteler, ancak bu ilaçlar her zaman etkili değildir ve yan etkileri olabilir.


Leave A Reply