Uzay Çalışmaları Hangi Amaçlarla Yapılmaktadır?

0
Advertisement

Uzayla ilgili araştırmalar neden yapılmaktadır? Uzay çalışmalarının insanlığa katkıları, yararları nelerdir, hakkında bilgi.

Uzay Çalışmaları Hangi Amaçlarla Yapılmaktadır?

1) Bizi asteroitlerden korur

Asteroid tehdidinin, dikkate alınması gerekir: ciddi ve iyi finanse edilmiş bir uzay programı, gezegenimizi potansiyel olarak tahrip edebilecek büyük asteroitleri izleme şansı verir. Küçük asteroitler atmosfere girdiklerinde parçalanırlar o yüzden tehlike arz etmezler. Ancak daha büyüklerini ve asteroitlerin geçişini tahmin etme ve incelemek için uzay çalışmaları gereklidir.

2) Sağlığımızı korur

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (FMRI) kullanarak doğrudan hastalıklı hücrelere yönelik anti-kanser ilaçlarının uygulanmasına yönelik yöntemlerle çalışabilen bir robot koldan, mikrogravite araştırmaları, tıp alanında önemli yenilikler getirmiştir. Günümüzde, en umut verici sektörlerden biri, kemik kütlesinin kaybına yol açan bir durum olan osteoporoza yönelik bir araştırmadır. Osteoporoz, kemiklerin zayıf ve kırılma ihtimalinin yüksek olduğu hastalıktır. Bu sadece yaşlıları (özellikle kadınları) etkilemekle kalmaz, aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) astronotlarını da etkiler. Bir ay boyunca mikro yerçekimine maruz kaldıktan sonra, bir astronot kemik kütlesinin yaklaşık yüzde 1.5’ini kaybeder; bu, bir yıl boyunca yaşlı bir kişi tarafından kaybedilenin yüzdesiyle aynıdır. Bu nedenle, uzay araştırmaları yeni anti-osteoporoz ilaçlarını ve diğer tedavileri uzayda denemek için bolca fırsat sunar ve bu aynı zamanda Dünya’da olduğundan çok daha kolaydır.

3) Harika icatlar sunar

Günümüzde maraton koşucular tarafından yarışların sonunda kullanılan termal uzay battaniyesinden evlerde kullandığımız portatif elektrik süpürgelerine kadar, astronot olmayan bizler tarafından kullanılan pek çok yenilik araştırmalarının sonucunda ortaya çıkmıştır.

4) Genç nesillere ilham verir

Uzay araştırmaları genç nesillerin bilime karşı ilgi duymasına fırsat sağlar. Bilinmeyen uzayın keşfi ile ilgili araştırmalar çocukları sıradan işlerden daha fazla etkilemektedir.

Advertisement

5) Yeni hammaddeye ihtiyacımız var

Asteroidlerden gelen hammaddelerin çıkarılması, uzay materyalinin hazır nakit haline getirilmesi konusunda özel şirketler tartışma aşamasındadır. Ancak, Dünya’da ihtiyaç duyduğumuz hammaddelerin araştırılmasında asteroitlere kadar gitmeye gerek yok. Ay, örneğin, çoğunlukla nükleer füzyon araştırması için kullanılan yeryüzündeki çok nadir bir izotop olan helyum-3 açısından zengindir. Ay’da, elektronik alanında ve güneş panellerinin yapımında her zaman ihtiyaç duyulan elementler olan europium ve tantalum’u da bulabilirsiniz.

6) Dünyadaki askeri güvenlik için

Ülkelerin askeri hareketlerini incelerken, gözetim uydularının siyasi rolü iyi bilinmektedir. Uzay araştırmalarının ön sırasındaki yerlerini güvenceye almak ABD, Rusya ve Çin gibi ülkeler için, rakipleri karşısında askeri üstünlük yakalamak açısından önemlidir. ABD, Sovyetler Birliği ve Çin, 1967’de uluslararası bir anlaşmayı imzaladılar. Bu anlaşmayla, uzaydaki herhangi bir yer için egemenlik iddiaları engellenmiş ve nükleer silahların Dünya yörüngesine, aya veya başka gök cisimlerine yerleştirilmesi yasaklanmıştır.

7) Barışçıl işbirliğine bir örnek teşkil ediyor

Uzay araştırmalarında astronotların güvenliğini garanti altına alan teknolojik kaynakların paylaşılması (Amerikalıları uzaydan alan Rus uzay mekikleri gibi) söz konusu olmaktadır. Uluslararası siyasi olaylar, çeşitli uzay ajanslarının uzun vadeli planlarını etkileyebilir, ancak şimdiye kadar, ISS’deki arkadaşlık ve grup ruhunu zayıflatmayı başaramadılar.

Bir uzay teleskopu

8) Evrende yalnız mıyız? sorusuna cevap bulmak

Şimdiye kadar, Kepler uzay teleskopu, güneş sistemimizin ötesinde, kendi yıldızlarının etrafındaki yaşanabilir alanda yer alan diğer “Dünya” ların uzun bir listesini açıkladı. Hepsi içinde yaşam olma potansiyeline sahip. James Webb uzay teleskopu ile buralardaki yaşam araştırmaları sürmektedir.

9) Eski bir arzuya cevap verir.

Yukarıda özetlendiği gibi, uzayı keşfetmek için pratik ve ekonomik nedenler vardır. Ancak, daha açık bir şekilde rasyonel nedenler de var. İnsanların keşfetme arzusu , uzayı keşfetmek için hayatlarını riske atacak kadar fazla. Bu keşfetme arzusu olmasaydı, atalarımız asla Afrika kıtasını terk etmezlerdi.

10) Yaşanabilir yeni bir gezegen bulmamız gerekiyor.

Çok yakında, insan ırkının hayatta kalmasını istiyorsak, başka bir gezegeni kolonileştirmemiz gerekecek. 2012 BM Çevre Programı raporuna göre, Dünya en fazla sekiz ila 16 milyar nüfusu kaldırabilir. Yedi milyarı aştığımızı düşünürsek, uzun vadede kendimize yerleşecek yeni dünyalara bakmamız gerekiyor.

Advertisement


Leave A Reply