Windsor’un Şen Kadınları Operası Konusu Karakterler, Otto Nicolai

0
Advertisement

Windsor’un Şen Kadınları operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Windsor’un Şen Kadınları Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.

Windsor’un Şen Kadınları (Die Lustigen Weiber Von Windsor)

Üç perdelik gülünçlü operadır.

Metin: H. S. Mosenthal.
Besteci: Otto Nicolai
İlk oynanış: 1849 Berlin.

Başlıca kişiler:

Bn. Fluth (Soprano), Bn. Reich (Alto), Reich (Bas), Fluth (Bariton), Anna Reich (Soprano), Fenton (Tenor), Spärlich (Tenor), Dr. Cajus (Bas), Sir John Falstaff (Bas).

Konunun geçtiği çağ ve yer: Ortaçağda Windsor.

Advertisement

Konusu:

Windsor’un ihtiyar çapkını Falstaff kadınlara rahat vermemekte, ayrı ayrı mektuplar yazıp aşkını belirtmektedir. Durumdan bıkan Bn. Fluth ve Bn. Reich bu kocamış kadın düşkününe bir ders vermeyi tasarlayıp eve çağırırlar. Falstaff gelince kıskanç kocalarının olayı haber aldıklarını bildirerek ihtiyarı sepete sokup uşaklarla nehre attırırlar. İhtiyar meyhanede kaderine lânet ederken kendisini Bach adıyla tanıtan bir yabancı girer. Yabancı aslında Fluth’dur. Sözde Bn. Fluth’a âşıktır, Falstaff’dan akıl danışmaya gelmiştir. Falstaff derhal atıp tutmaya, kadınla kendisinin seviştiğini anlatmaya koyulur.

Bütün bu olaylar arasında Reich’ın kızı güzel Anna paralı ve hatırlı bazı isteklileri olmasına karşılık genç Fenton’la sevişmekte, onunla evlenmeyi aklına koymuş bulunmaktadır. Falstaff kadınların tuzağına ikinci defa düşer; çağrılarına gider, kocaların görünmeleri üzerine satıcı kadın Bn. Brentford kılığına sokulur, Fluth’dan bir güzel sopa yer. Falstaff bir üçüncü oyunla uslandırılacaktır. Geceyarısı Windsor parkına çağrılır. Kadınlar ve kocaları türlü kılıklara girerek çapkını yakalarlar, ihtiyar merhamet diler. Bu sırada Anna ve Fenton gözükürler, sevdalı çifti evlendirmekten başka çıkar yol yoktur. Opera neşe ve kıvanç dolu bir hava içinde biter.

Konu, Shakespeare’in bazı oyunlarında yer alan Falstaff’ın serüvenlerinden esinlenilerek hazırlanmış, Mozart etkisinde ‘Singspiel’ dokusu yansıtan zarif bir müzikle beslenmiştir.

Tanınmış bölümler:

«Uvertür», Frohsinn und Laune» (Bn. Fluth), «Horch, die Lerche singt» (Fenton).

Otto Nicolai eserinin 9 Mart 1849’da Berlin’de Hofoper’de prömiyer temsilinde orkestra şefliği de yapmıştır. Fakat bu başarılı prömiyerden sonra 2 ay geçmeden ölmüş ve eserinin Almanca konuşulan ülkelerde ve sonradan uluslararası başarılarını görememiştir.

Advertisement


Leave A Reply