Yoga Nasıl Yapılır? Yoga Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

0
Advertisement

Yoga nedir? Yoga nasıl yapılır? Yoga yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yoga egzersizleri hakkında genel bilgiler.

Yoga Hareketleri ve Faydaları

Kaynak : pixabay.com

Yoga nasıl yapılır?

Temel meditasyon egzersizlerinden biri olan yoga, ister grup halinde ister bireysel olarak yapılabilinecek bir egzersiz türüdür. Vücudu rahatlatıcı etkisi sebebiyle çokça tercih edilen bir rahatlama uygulamasıdır. Yogayla ilgilenmek isteyen kişiler isterlerse yogayla ilgili merkezlere üyelik yaptırarak grup halinde uygulamalara katılabilirler, eğer ki maddi ve manevi olumsuzluklar sebebiyle bir merkeze kayıt yaptırmak istenmezse de evde de çok rahat bir şekilde yoga yapılabilecek malzemeleri edinip uygulamayı kendi evlerinde bireysel olarak da yapabilmektedirler.

Ancak böyle bir durumda yoga hakkında iyice bilgi edinilip uygulamayı tehlikesiz bir biçimde yapmak gerekir. Çünkü yoga hareketleri yanlış yapıldığında vücudunuzda hafif derecede de ciddi derecede de sakatlıklar meydana gelebilmektedir. Esneme hareketlerinin kıvraklığı yanlış yapıldığında eklem bölgelerinize, belinize ve boynunuza zarar verebilmektedir. Bu tür ihtimallerle baş başa kalmamak adına yogaya başlamadan önce hem yazılı kaynaklardan hem görsel kaynaklardan bol bol yararlanmalı ve egzersizin bütün inceliklerini öğrenmek gereklidir.

Tüm bunları öğrendikten sonra başlangıç aşamasında yoganın yapılacağı zeminin sert bir zemin olması gerekliliğinden dolayı ilk olarak kendinize bir mat almanız gerekir. Aldığınız matı düz olan her türlü zemine sererek isterseniz çok kaygan zeminlerin ya da aşırı sert zeminlerin sizi egzersiz esnasında rahatsız etme ihtimalinden de kurtulmuş olacaksınız. Bunun dışında en önemli ikinci gereklilik de ortam sessizliğidir. Çünkü yoga temel olarak bir meditasyon biçimi olduğundan, hem fiziki hem de zihinsel açıdan bir meditasyon sağlayabilmek için bu egzersizleri yaparken ortamın mümkün olduğunca sessizlik içerisinde olması gerekmektedir.

Yoga

Kaynak : pixabay.com

Böylece yogaya başladıktan sonra ortam sessizliği sayesinde çok daha kısa sürede istenilen zihinsel rahatlığa ulaşılabilme imkanı doğmaktadır. Bu sakinliğe eriştiğinizde hayali olarak doğada bir ortamda olduğunuzu, etrafınızdan gelip geçen hayvanların, kuşların ve güneş ışığının vs. olduğunu düşündüğünüzde çok daha rahatlayacak, rahatladıkça yoga hareketlerini daha kolay yapabilme imkanınız olacaktır. Zorunlu tutulmamasıyla birlikte önerilen bir başka durum ise, yoga esnasında oldukça sakin bir müzik ya da klasik müzik dinlenmesidir. Müziğin hem ruhu hem bedeni aynı anda çalıştırıcı etkisini keşfederek yaptığınız egzersizleri daha rahatlamış bir şekilde yapabilmenizin müzikle birlikte de mümkün olduğu söylenmektedir.

Saydığımız bu adımların hepsini sağladıktan sonra yoga nasıl yapılır sorusunun cevabını egzersizleri gayet başarılı ve rahat bri şekilde becerebilmenizle birlikte anlayabilmeniz daha kolay olacaktır.

Advertisement

Yoga yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Yoga yapmaya başladığınızda uygulayacağınız hareketleri mümkün olduğunca sakince ve yavaşça yapın. Bu hareketleri hızlı ve çabuk çabuk yapmanız size hiçbir şey kazandırmaz, aksine daha çabuk yorulur ve acele ettiğiniz için hareketi yanlış yapabilme ihtimalinizden dolayı sakatlanma riskiniz artar. Her şeyden önce yoganın yapılma amacı bedeni ve zihni rahatlatmak olduğundan kendinizi yoracak tüm ihtimallerden uzak durmanız gerekmektedir.

Hareketleri yaparken sakince sizin için en uygun ritmi yakalamaya çalışın. Bu ritimler içerisinde yapacağınız ani hareketler, ani pozisyon değişimleri vücut dengenizi sarsarak baş dönmelerine hatta bazı durumlarda bayılmalara kadar sebebiyet verebilmektedir. Bu sebepten ötürü mutlaka pozisyonlar arasında da sakinliğinizi koruyarak ona göre davranmak gerekmektedir.

Yoga Hareketleri ve Faydaları

Kaynak : pixabay.com

Egzersizleri uygulama esnasında asla kendi kapasitenizi zorlamayın. Her insanın beden yapısı ve hareket kabiliyeti gücü değişik olabileceğinden mutlaka kendi gücünüze göre hareket edin. Kendinizi aşmaya çalışıp vücudunuzu zorladığınızda zorlamadan dolayı oluşan ağırlar ve sakatlıklar yüzünden 1 günlük zorlamadan dolayı günlerce yogadan uzak kalma zorundalığınız ortaya çıkabilmektedir. Kendi gerilim noktanızı, stres noktanızı ve limitlerinizi mutlaka iyi ayarlamaya özen gösterin.

Hareketleri çok ince detaylarına kadar bir çok kez okuyup / izleyip ona göre uygulamaya çalışın.

Dikkatsiz bir şekilde uyguladığınız her hareket kaslarınızın ve vücudunuzun gereksiz gerilmesine ve acı çekmenize sebep olabilmektedir.

Yoga egzersizlerini mutlaka aç karnınayken uygulamanız gerekmektedir. Aynı zamanda tuvalete de çıkmanız önerilmektedir. Çünkü hem bağırsaklarınızın hem de mesanenizin boş olması hareketleri daha da rahat bir şekilde uygulamanıza yardımcı olmaktadır. Günlük öğünlerinizden hangisinden sonra yoga yapmak istiyorsanız o öğünün üzerinden 3 saatlik bir süre geçmesine dikkat edin. Bunun dışında eğer süt, kahve, çay veya meyve suyu içtiyseniz eğer… Bu içecekleri tükettiğiniz saatlerden en az 1 saat sonra yoga hareketlerine başlamanız önerilmektedir.

Hareketlerinizi eğer ki ev ortamında yapacaksanız mutlaka havalandırması müsait olan bir oda seçmelisiniz. Eğer dışarıdaysanız da mümkün olduğunca sosyal olarak irtibat kurmayacağınız sessiz sakin bir yer seçmeniz önerilmektedir. Tenha bir alanda uygulayacağınız yoga hareketleri aynı zamanda rüzgar almayan ya da üşüyeceğiniz bir ortam olmamalıdır.

Advertisement

Yoga egzersizlerini mutlaka ama mutlaka ince bir hasırın, halının ya da matın üzerinde uygulamalısınız. Zemine serdiğiniz bu örtünün üzerinde hareketleri daha rahat uygulamanız mümkün olacaktır.

Egzersiz esnasında hiç bir şekilde konuşma eylemi gerçekleştirmemeniz gerekmektedir.

Tüm çalışmalarınızı bitirdikten sonra mutlaka yere serdiğiniz şeyin üzerine düz bir pozisyonda uzanarak bir kaç dakikalık dinlenme molası vermeniz gerekmektedir. Bu hareket, o dakikaya kadar uyguladığınız yoga hareketlerinden sonra harcanan eforun perçinlenmesi için hayati önem taşımaktadır.

Yoga Hareketleri ve Faydaları

Kaynak : pixabay.com

Yoganın Faydaları Nelerdir?

Güç

Yoga egzersizleri core kasları çalıştırarak güçlü bir karın bölgesine sahip olmanızı sağlar. Core kasları vücudun güç merkezidir, destek noktasıdır. Vücudunuz zorlandığı an core kaslarından yardım ister. Güçlü core kasları güçlü vücut demektir.

Denge

Neredeyse tüm yoga egzersizleri denge kurmaya odaklanır. Gelişen denge zorlandığınız tüm spor dalları ve egzersizleri daha kolay yapmanızı sağlar.

Duruş

Gelişen güç merkezi (core kaslar) ve denge hissi duruşunuza da yansır. En basit şekliyle söylecek olursak yoga insana dik durmayı öğreten bir egzersizdir. Omurganız olması gerektiği gibi durmaya alışır. Silüetiniz değişir ve özgüveniniz tazelenir.

Yoga Hareketleri ve Faydaları

Kaynak : pixabay.com

Nefes

Yoga egzersizlerinde başarılı olmak için gerekli nefes tekniği uygulamak şarttır. Nefes teknikleri fitness dünyasının en küçümsenen yönlerinden biridir. Hangi egzersizi yaparsanız yapın, doğru nefes tekniği verimi ve süreyi arttırır. Bu ağırlık kaldırırken de, koşarken de aynıdır. Nefes teknikleri yoganın bir parçasıdır. Dolayısıyla yogayla gelişen nefes tekniği tüm egzersizlerde avantaj sağlar.

Esneklik

Yoga denge hissinizi geliştirirken vücudunuzu esnetir. Rahatlayan ve esneyen kaslar hareket menzilinizi arttırır. Esnek vücut dirence daha sağlıklı tepki verir. Yani sakatlanma ve kas ağrısı çekme riskiniz oldukça azalır. Ayrıca esneklik diğer egzersizler ve günlük hayatınızda size avantaj sağlayacaktır.


Leave A Reply