Zacharias Janssen Kimdir? Zacharias Janssen’in Hayatı ve İcatları

0
Advertisement

Zacharias Janssen kimdir ve ne yapmıştır? Mikroskop ve teleskop icadı iddiaları doğru mudur? Zacharias Janssen’in hayatı ve icatları.

Zacharias Janssen

Zacharias Janssen

Zacharias Janssen (1580 ile 1588 arasında doğdu, 1638’de öldü) ünlü bir Hollandalı mucit ve gözlük yapımcısıydı ve en çok teleskop ve bileşik mikroskop modellerinin yaratılmasındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. Ancak, bugünün tarihçileri Janssen’in ölümünden sonra bile birkaç keşifle bu enstrümanları yaratan ilk insan olduğuna dair kesin kanıt bulamıyorlar.

Zacharias Janssen, büyük olasılıkla Belçika’nın Antwerp şehrinden olan Hans Martens ve Maeyken Meertens’in oğlu olarak Lahey’de doğdu. Doğumdan sonra aile Hollanda’nın Middelburg kentine taşındı ve genç Zacharias Janssen sokakta büyüdü, sürekli kanunları çiğnedi ve yetkililer tarafından kovuldu.

1615’te Zacharias, Lowys Lowyssen “geseyt Henricxen brilmakers” ın (gözlük yapımcısı Henry olarak anılır) iki çocuğunun koruyucusu olarak atandı. Zacharias’ın Lowys Lowyssen’in gözlük yapım araçlarına da sahip olduğu tahmin ediliyor çünkü Zacharias Janssen’in bir gözlük yapımcısı olduğunun ilk kaydı 1616’da çıkıyor. Aile, Zacharias’ın sahtecilik faaliyetleri ortaya çıktıktan sonra 1618’de Arnemuiden’e taşınmak zorunda kaldı. Orada Zacharias tekrar 1619’da sahtecilikle suçlandı ve tekrar taşınmak zorunda kaldı ve 1621’de Middelburg’a geri döndü.

Zacharias Janssen’in, tüm hayatı boyunca hukuka aykırı davrandığı ve iddialarının hiçbirinin tam olarak doğrulanmamıştır. Birkaç kez bozuk para sahteciliği yapmakla suçlandı (bunu yapmak için gerekli araçları ve uzmanlığı vardı), birkaç kez tutuklandı ve tüm suçlamaları düşene kadar kanundan kaçtı. Ek olarak, 1940 yılında Hollanda’nın Naziler tarafından bombalanması sırasında hayatının neredeyse tüm kayıtları yok edildi, ancak birçok soruşturma dosyası kurtarılmayı başardı (orijinal belgeler kayboldu).

Advertisement

Teleskop ve Mikroskobun İcadı

Janssen’in Teleskop konusundaki iddiası, Hans Lippershey teleskopu için patent başvurusunda bulduğu zamanda ortaya çıktı. İkisine ek olarak, Alkmaar’dan Jacob Metius da patent talebini güvence altına almaya çalıştı. Hiçbiri patent almadı, ancak yalnızca Lippershey, resmi olarak patent başvurusunda bulunan ilk kişi olduğu için hükümetten ödül aldı. Bazı raporlar, ilk olarak Jacob Metius’un teleskopu yarattığını açıkça belirtirken, Jenssen babasının ilk tasarımı 1590’da yarattığını iddia etti. Jassen’in oğlu mahkemede bunun doğru olduğunu ifade etti. Sonunda, hiçbirine patent verilmedi. Ayrıca oğlu, babasının 1590’da bileşik mikroskobu icat ettiğini iddia etti.

Zacharias Janssen, mikroskop ve teleskopu patentleme konusundaki başarısız girişiminden birkaç yıl sonra madeni paraların sahtesini yapmaya başladı ve bu noktadan sonra artık optik dünyasındaki yeni keşifler üzerinde çalışmadı.


Leave A Reply