Brezilya Fıstığı ya da Cevizi (Bertholletia Excelsa) Sağlığa Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Brezilya Cevizi (Bertholletia Excelsa) nasıl bir bitkidir? Sağlığa olan faydaları nelerdir? Brezilya cevizi içerisinde hangi maddeler yer almaktadır? Özellikleri nelerdir?

Brezilya Fıstığı

Kaynak: pixabay.com

Bertholletia excelsa olarak da bilinen Brezilya fıstığı yada cevizi, Amazon yağmur ormanlarının bir doğa harikasıdır. Bu bölgenin yerli halkı tarafından çok ihtiyaç duyulan protein, yağlar ve diğer temel besin maddeleri nedeniyle değer verilen bu yemiş, son yıllarda yaygın olarak bitkisel bir takviye olarak kabul edilir hale geldi. Bulunduğu yerel bölgede, bu yemişin yaygın isimlerinden bazıları castania, castanha-do-pará, para-nut, Castaña-de-Brazil ve cream-nut’tur. Sanılanın aksine Brezilya fıstığı, Brezilya dışında birçok yerde bulunur. Bu tür alanlar Bolivya, Kolombiya, Peru, Venezuela ve Guyanaları içerir. Aslında Brezilya cevizinin en büyük üreticisi Brezilya değil, Bolivya’dır.

Brezilya fıstığı ağaçları, neredeyse sadece Güney Amerika’nın su basmayan ormanlık bölgelerinde bol miktarda bulunabilir. Bu görkemli ağaç, Amazon yağmur ormanlarındaki en büyük ağaçlardan biridir, 50 metreye kadar büyür ve 500 ila 700 yıl arasında yaşar. Her olgun ağaç, ağaçlardan gök gürültülü bir çarpma ile düşen büyük kabuklu bir meyve olan meyve kabukları oluşturur. Her meyve kabuğu, ağacın insanların çeşitli sağlık ve mutfak amaçları için kullandığı kısmı olan 12 ila 25 Brezilya fıstığı içerir.

Brezilya Fıstığının Sağlığa Faydaları

Brezilya fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen, bol miktarda vitamin , antioksidan ve mineral içerirler. Fındık, Amazon halkının temel diyetlerinin hayati bir parçasıdır.

İyi yağlar

Yüz gram Brezilya fıstığı yaklaşık 656 kalori verir. Bu kadar çok kalori içermelerinin nedeni, yüksek yağ konsantrasyonlarından kaynaklanmaktadır. Bir Brezilya fıstığı yüzde 70 yağ ve yüzde 17 proteinden oluşur. Bununla birlikte, bu yağların çoğu, palmitoleik asit ve oleik asit gibi tekli doymamış yağ asitleri gibi “iyi yağlar”dır. Bu tür yağlar vücudunuzdaki “kötü kolesterolü” düşürmeye ve “iyi kolesterolü” artırmaya yardımcı olur . Araştırma çalışmaları, palmitoleik asit ve oleik asit açısından zengin diyetlerin koroner arter hastalığı ve felçleri önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

E vitamini

Brezilya fıstığının da yüksek miktarda E vitamini içerdiği bulunmuştur . Ortalama olarak, bu yemişlerin 100 gramı, önerilen günlük E Vitamini değerinin yüzde 52’sini içerir. E Vitamini, hücre zarlarının, mukus zarlarının ve cildinizin bütünlüğünü korumak için gerekli olan güçlü bir antioksidandır.

Advertisement
brezilya cevizi

Kaynak: pixabay.com

Selenyum

Brezilya fıstığı, herhangi bir bitki, meyve veya yemişte doğal olarak bulunan en yüksek selenyum seviyelerini içerir. Sadece bir ons Brezilya fıstığı, günlük önerilen selenyum değerinin yedi katından fazlasını içerir. Bir kişi, sadece bir veya iki kuruyemiş tüketerek gün boyunca ihtiyaç duyduğu selenyumun tamamını elde edebilir. Yeterli selenyum alımının sayısız sağlık yararı vardır. koroner arter hastalığı, karaciğer sirozu ve birçok kanser türünün önlenmesi dahil.

Glütensiz

Brezilya fıstığı glütensizdir ve buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olan kişiler için sağlıklı bir alternatif sunar.

B vitaminleri

Ek olarak, bu kremsi yemişler mükemmel bir B vitamini kaynağıdır ve 100 gram Brezilya fıstığı günlük önerilen tiamin değerinin yarısından fazlasını içerir. Ayrıca riboflavin, niasin, pantotenik asit, piridoksin ve folat gibi bir dizi enerji veren B vitamini içerirler.

Diğer Mineraller

Brezilya fıstığı, selenyum dışında magnezyum , bakır , kalsiyum , manganez, fosfor , potasyum , demir ve çinko gibi diğer birçok yararlı bileşenden yüksek düzeyde içerir .

Bir ons Brezilya fıstığı porsiyonu, kas performansına, protein üretimine ve yiyeceklerden enerjinin emilmesine yardımcı olan önerilen günlük magnezyum değerinin yüzde 27’sini içerir. Sağlıklı bir bakır dozu sağlarlar ve bir ons porsiyon, önerilen günlük bakır değerinin yüzde 25’ini içerir. Bakır, bir mineral olmasına rağmen, demir emilimini kolaylaştırmak ve kemik ve bağ dokusu sağlığını korumak da dahil olmak üzere vücuda birçok yönden yardımcı olur. Brezilya fıstığı, kemik ve diş sağlığını desteklemek için harika bir iş çıkarıyor çünkü aynı bir ons porsiyon, önerilen günlük fosfor değerinin yüzde 20’sini içeriyor.

Amino asitler

Brezilya fıstığı yağı, linoleik, oleik, palmitik ve alfa linolenik asitler gibi birçok yararlı amino asit içerir. Brezilya fıstığında bulunan proteinler, sistein ve metiyonin gibi diğer amino asitler için mükemmel bir kaynaktır. Bu fındıklar ayrıca yüksek konsantrasyonlarda glutamin, glutamik asit ve arginin içerir. Bu amino asitler, selenyum emilimini kolaylaştırmak için çalışır ve fındıktaki diğer minerallerin sindirim emilimine yardımcı olur.

Advertisement

Nasıl alınır

Brezilya fıstığı genellikle bütün olarak tüketilir, ancak yağ olarak da tüketilebilir.

Tıbbi Sorumluluk Reddi


Leave A Reply