Göynük Nerededir?

0
Advertisement

Göynük nerededir? Göynük hangi ilimize bağlıdır? Göynük ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

GöynükGöynük; Bolu İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 65 köyü vardır. İlin güneybatısında; kuzeydoğu ve doğudan Mudurnu, güneydoğudan Ankara’nın Nallıhan, güneyden Eskişehir’in Sarıcakaya, batıdan Bilecik’in Gölpazarı ve Sakarya’nın Taraklı, kuzeybatıdan Akyazı ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları, yükseklikleri 900-1.200 m arasında değişen tepelerle kaplı, engebeli bir yayla görünümündedir. Batı Karadeniz Dağları’nın en uç noktalan, ilçe içlerine kadar sokulur. Kuzey, batı, güneyden doğan çok sayıda küçük dere, Sakarya Irmağı’nın kollarını oluşturan Mudurnu, Çetek, Göynük çaylarına karışır. Kışların sert ve kar yağışlı, yazların sıcak ve kurak geçtiği ilçede, yıllık ortalama sıcaklık 12°C, yağış tutarı 400-410 mm’dir. Orman örtüsü (karaçam, kayın, gürgen, meşe) zengindir. Ekonomi, tarım (buğday, arpa, şekerpancarı, patates, fasulye), küçükbaş hayvancılık (koyun, kılkeçisi, tiftik keçisi), meyvecilik (elma, armut, fındık) ve ormancılığa dayanır.

Bolu-Bilecik Karayolu üzerinde, Göynük Çayı vadisinde, deniz düzeyinden 680 m yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 93 km, Alifuat Paşa İstasyonu’na 65 km uzaklıktadır. 1331-1335 arasında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa adına yaptırılan Süleyman Paşa Camisi ile Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemsettin için 1464’te yapılan Akşemsettin Türbesi, ilçedeki önemli tarihsel eserdir.


Leave A Reply