Gün Nedir? Gün Değiştirme Çizgisi Nedir?

0
Advertisement

Gün ne demektir? Güneş günü ve yıldız günü nedir, nasıl belirlenir? Güneş günün süresi, gün değiştirme çizgisi hakkında bilgi.

gün

Gün Nedir? Gün Değiştirme Çizgisi Nedir?

Gün; Yer’in kendi ekseni etrafında bir tam dönme yapması için geçen 24 saatlik zaman süresidir. Gün çeşitli biçimlerde ölçülür.

Yıldız Günü:

Yer’in dönmesine bağlı olarak, bir yıldızın bir yerin meridyeninden art arda iki geçişi için geçen süredir.

Güneş Günü:

Günlük yaşam Güneş’ in görünen hareketine göre düzenlendiği için, yıldız gününün kullanılması uygun değildi. Gerçek Güneş’in, bir yerin meridyeninden art arda iki geçişi arasındaki süre, görünen Güneş günü olarak tanımlanır. Yer’in yörüngesindeki hareketi nedeniyle, Güneş her gün batıya doğru 10 kadar hareket ediyor görünür. Bu nedenle, ortalama Güneş günü, yıldız gününden 4 dakika kadar daha uzundur.

Ortalama Güneş Günü:

Çeşitli nedenlerle gerçek Güneş’in görünen hareketi düzgün değildir ve bir yıl boyunca gün uzunluğu değişir. Bu nedenle günlük hareketini düzgün olarak yapan, ortalama Güneş tanımı yapılmıştır. Yer’in ortalama Güneş’e göre kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen zamana ortalama Güneş günü denilir.

Advertisement
Greewich

Greewich’te yer alan sıfır meridyen noktası

Gün Değiştirme Çizgisi:

Uluslararası Tarih Değiştirme Çizgisi de denir. Greenwich‘ten başlayarak 180. meridyeni geçerken tarih değiştirmek gerekir. Batıya doğru yol alırken 180. meridyen geçildiğinde, bir anda, ertesi günkü öğleye geçilmiş olunur. Bu nedenle batıya doğru giden gemiler bu çizgiyi geçtiklerinde bir gün atlamalı, doğuya doğru giden gemilerde ise bir gün önceki tarihe dönülmelidir.


Leave A Reply