Posof Nerededir?

0
Advertisement

Posof nerededir? Posof hangi ilimize bağlıdır? Posof ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

posofPosof; Ardahan İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 48 köyü vardır. İlin kuzeyinde; güneyden Damal ve Hanak ilçeleri, batıdan Artvin, kuzey ve doğudan Gürcistan ile çevrilidir. Genelde, yüksek dağ ve yaylalar, yer şekillerine egemendir. Yalnızçam Dağları’nın kuzey uzantıları ilçe yüzey şekillerini büyük ölçüde belirler. Yükselti kuzeyde 2.100 m, batıda 3.000 m, güneyde 2.918 m’ye ulaşır. Posof Çayı vadisinde 1.000-1.500 m’ye iner. Bir çöküntü oluğu olan vadinin tabanında, bataklıklar uzanır. Bunlar turba yataklarıdır. Dağlar arasında yer yer yayla düzlüklerine rastlanır. Posof Çayı, güneybatıda Yalnızçam Dağları’ndan doğar, batıdan gelen bir dereyle birleşir, bir süre Gürcistan sınırını çizer, daha sonra Gürcistan geçer. İklim karasaldır. Kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer, kar uzun süre yerde kalır, yazlar kısa ve serin geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 7-8°C, yağış tutarı 500 mm’dir. İlçe merkezinin kuzeyinden Gürcistan sınırına kadar olan bölüm, sarıçam ormanlarıyla kaplıdır. Posof Çayı vadisinde Karadeniz’e özgü geniş, yapraklı ağaç türleri, ilçenin kuzey doğusunda sarıçam ağaçlama sahaları vardır. Hayvancılık temel geçim kaynağıdır. Tarım alanları sınırlıdır. Küçük ve büyükbaş hayvan beslenir. Canlı hayvan ve hayvan ürünleri ticareti yapılır. Halkın bir bölümü ormancılık sektöründe çalışır. Yün halı, kilim dokumacılığı gelişmiş el sanatlarıdır.

Posof Çayı vadisinin kuzeyinde, güneybatıya bakan bir yamaçta, deniz düzeyinden 1.550 m yükseklikte kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 143 km uzaklıktadır.

Daha önce Kars İli’ne bağlı bir ilçeyken 27 Mayıs 1992’de, yine Kars’ın illerinden olan Ardaha’nın il yapılması üzerine bu ile bağlandı.


Leave A Reply