Aslan Yürekli Richard Hayatı

0
Advertisement

Ünlü İngiliz kralı Aslan Yürekli Richard’ın hayatı hakkında kısa bilgi.

Aslan Yürekli RichardI. Richard ya da Aslan Yürekli Rüchard, İngiltere kralı (8 Eylül 1157 – 6 Nisan 1199). II. Henry’nin üçüncü oğludur. 1172’de Akitanya dükü oldu. 1173’te kardeşi John (Yurtsuz) ile birlikte babasına karşı ayaklandıysa da başarılı olamadı. 1175’te büyük bir ayaklanmayı bastırdı ve Toulouse kontunu kendine bağladı, Poutou ve Gaskonya’ya da egemen oldu.

1189’da babası Akitanya Düklüğü’nü kardeşi John’a vermeye kalkınca Fransa Kralı II. Philippe Auguste’un desteğini sağladı. Yapılan savaşta babası II. Henry yenilgiye uğrayınca oğlunun isteklerini kabul etmek zorunda kaldı 1189’da II. Henry’nin ölümü üzerine İngiltere kralı, Normandiya dükü ve Anjou kontu ilan edildi. Papa III. Clementius’un yüreklendirmesiyle Selahattin Eyyubi‘nin elinde bulunan Kudüs‘ü ele geçirmek için III. Haçlı Seferi‘ne çıktı. Sicilya ve Rodos üzerinden Kıbrıs’a geldi. 1191’de Filistin’e geçerek Akkâ ve Yafa’yı ele geçirdi. Kudüs’e yaklaşmasına karşın, bu kutsal kenti alamadı.

Selahattin Eyyubi ile üç yıllık bir antlaşma yaparak Hıristiyan hacıların kutsal yerleri ziyaret etmekte serbest olmalarını sağladı ve dönüş yolculuğuna başladı. Ülkesine dönen Fransa Kralı II. Philippe Auguste, İngiltere tahtında gözü olan I. Richard’ın kardeşi Yurtsuz John ile temasa geçerek İngiltere topraklarını tehdit etmeye başladı. I. Richard dönüş yolculuğu sırasında 1192’de Avusturya Dükü Leopold’un eline tutsak düştü, daha sonra Alman İmparatoru VI. Heinrich’e teslim edildiyse de büyük bir fidye karşılığında serbest bırakıldı. 1194’te İngiltere’ye döndü ve Normandiya’ya geçerek beş yıl boyunca II. Philippe ile savaştı. Chöluz Kalesi’ni almaya çalıştığı sırada öldü. Cesareti ve savaşçılığıyla ünlü olan I. Richard, Aslan Yürekli lakabıyla anılmasına karşın asla iyi bir devlet adamı olamamıştır.


Leave A Reply