Mari El Özerk Cumhuriyeti Nerededir?

0
Advertisement

Rusya’da bulunan Mari El Özerk Cumhuriyeti hakkında kısa bilgi. Mari El Özerk Cumhuriyeti ile ilgili bilgiler.

Mari El Cumhuriyeti BayrağıRusya’da özerk cumhuriyet. Yüzölçümü 23.200 km2. Başkenti Yoşkar Ola. Avrupa Rusyası’nın doğusunda Volga Irmağı vadisinin orta bölümünde yer alan cumhuriyet toprakları engebeli düzlükler ve yoğun göknar, çam ormanlarıyla kaplıdır.

Nüfusun % 43’ünü Mariler, % 47’sini Ruslar, % 6’sını Tatarlar, % l’ini Çuvaşlar oluşturur. Halk, Fin Uğur dil ailesinden Fince’nin bir lehçesi olan Mari dili ve Rusça konuşur. Metal işleme, kereste, kâğıt, mobilya, besin, önde gelen endüstri dallarıdır. Keten, tahıl, patates, meyve, sebze öteki önemli tarım ürünleridir. Besi hayvancılığı ve yetiştiriciliği gelişmiştir. Pecora’daki zengin kömür yataklarında rezervlerin 262.000 milyon ton olduğu saptanmıştır. Karayolları ağının gelişmiş olmasına karşın, başlıca demiryolu bağlantısı Yoşkar-Ola ile Kazan arasındadır. Öteki Sovyet Cumhuriyetlerindeki gibi sağlık, eğitim hizmetleri ileri düzeydedir.

Mari El Devlet Binası

Mari El Devlet Binası

Tarih. 9.-12. yüzyıllarda Doğu Bulgarların elinde olan bölge 1236’da Altınordu Devleti tarafından ele geçirildi. Bölgede yaşayan Mari halkı Tatarlarla kaynaştı, 1552’de IV. İvan tarafından (Korkunç İvan) Rusya topraklarına katıldı. 1917 Sovyet Devrimi’nden sonra Kasım 1920’de özerk cumhuriyet konumu kazandı.


Leave A Reply