Amritsar Nerededir?

0
Advertisement

Amritsar Nerededir? Hindistan Amritsar ilin özellikleri, gezilecek yerleri ve tarihçesi nedir? Amritsar hakkında bilgi.

Amritsar

Amritsar Nerededir?

Amritsar, Hindistan’ın kuzeybatısında il ve il merkezi kenttir. Pakistan sınırından yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Pencap eyaletinin en büyük kenti ve önemli bir ticaret, kültür ve ulaşım merkezidir. Kent, 1577’de Sihlerin dördüncü gurusu Ram Das tarafından kutsal sayılan Amrita Saras gölcüğünün çevresinde kuruldu ve adını bu gölcükten aldı.

Gölcüğün ortasındaki adada bulunan tapınak, bakır kubbesi, altınla kaplandıktan sonra Altın Tapınak olarak adlandırıldı. Sih inancının merkezi olan Amritsar’daki ticaret, Sihlerin artan gücüyle birlikte giderek gelişti. Bölge, 1849’da İngiliz Hindistanı’na bağlandı. 1919’da siyasal bir gösteri sırasında, hükümet birliklerinin Callianvalla Bagh parkında göstericilere ateş açması sonucunda yüzlerce kişi öldü (bak. Amritsar Katliamı). Olayın geçtiği yer bugün ulusal anıt olarak düzenlenmiştir. 1984’te Hindistan ordu birliklerinin, Altın Tapınak’ta mevzilenip burayı tahkim etmiş olan Sih ayrılıkçılarına saldırmasıyla kent yeniden bir siyasal şiddet olayına sahne oldu. Çelişkili raporlara göre olaylar sırasında 450-1.200 kişinin öldüğü tahmin ediliyordu.

Amritsar’daki çeşitli sanayi kolları arasında kumaş ve ipek dokuma, gıda, tabaklama ve konserve yapımı sayılabilir. Kent, Delhi’den Lahor’a (Pakistan’da) uzanan anayol üzerinde yer alır ve başlıca demiryolu merkezlerinden biridir. Yakınında bir havaalanı bulunur. Tıp okulunun yanı sıra, diş hekimliği ve sanat okulları ile bir teknik okul vardır. 1899’da kurulan Khalsa College ise kentin hemen dışında yer alır.

Amritsar ili 5.088 km2’lik bir alan kaplar. Ravi ve Beas ırmaklarının suladığı il toprakları hemen hemen tümüyle engebesiz bir ovadır. İklimin kuraklığı nedeniyle, ilde tarım büyük ölçüde Yukarı Bari Doab kanal sisteminden sağlanan sulamaya dayanır. Buğday, pamuk, baklagiller ve mısır başlıca ürünlerdir.

Advertisement

Leave A Reply