Tropizm Nedir? Tropizm Türleri ve Örnekleri Nelerdir? (Biyoloji, Botanik Biliminde)

0
Advertisement

Tropizm nedir? Botanik biliminde tropizm ne anlama gelir? Tropizmin türleri ve örnekleri nelerdir? Tropizm ile Nastia ve Taksizm arasındaki farklar nelerdir?

Tüm canlılar dış uyaranlara cevap verme yeteneğine sahiptir. Basit bir okşamadan güneş ışığı eksikliğinden kaynaklanan sıcaklık değişikliklerine kadar. Bu durumda bitkiler de bir istisna değildir ve bazıları bizim doğrudan takdir edebileceğimiz hareketleri gerçekleştirse de, daha yavaş olan ancak onlar için olumlu bir gelişme anlamına gelen başka hareketler de vardır. Işık veya su arayışı veya diğer etkenlerden uzaklaşma ihtiyacı gibi uyaranlardan kaynaklanan bu hareketlere tropizm denir.

Bitkilerde Tropizm

Tropizm nedir

Tropizm tanımı, bitkilerin büyüdüklerinde çevresel bir uyaranın neden olduğu bir yer değiştirme yaparak gerçekleştirdiği biyolojik fenomen olarak özetlenebilir.

Tropizm hem olumlu hem de olumsuz olabilir ve daha önce de belirttiğimiz gibi doğrudan bitki büyümesi ile ilgilidir . Bu uyarana yönelik ise pozitif tropizm , bitkiyi ondan uzaklaştırmaya çalışırsa negatif tropizm olarak adlandırılır .

Tropizm türleri

Bitki dünyasında var olan farklı tropizm türlerini listeleyeceğiz ve ardından size bazı net örnekler vereceğiz.

Advertisement

Fototropizm
Fototropizm, bitkilerin güneş ışığına maruz kaldıklarında ürettiği harekettir. Bu hareket, fotosentez kadar önemli olan süreçleri desteklemek için hayati öneme sahiptir. Bu diğer yazımızda fotosentezin ne olduğunu, işleyişini ve önemini öğrenebilirsiniz .

Jeotropizm
Jeotropizm, bitkinin yerçekimi eksenine göre yönünü ifade eden bir harekettir. Bu sayede bitkinin kökleri yere doğru yönlenir (pozitif tropizm) ve gövde zemine zıt yönde büyür (negatif tropizm). Bu hareket, bitkinin filizlenmesi ve büyümesi için hayati önem taşır.

Hidrotropizm
Bitkinin yaşaması ve optimal gelişimi için hayati önem taşıyan su elde etme ihtiyacından kaynaklanan harekettir. Çoğu bitkinin kökleri, suyu algıladıkları yere doğru büyüme eğilimindedir.

Tigmotropizm
Katı bir elementle karşılaşmanın tepkisinden sonra ortaya çıkan harekettir. Sonuç genellikle bitkinin bu engeli ya onun etrafında büyüyerek çevrelemesi ya da bazı durumlarda onu kuşatması ve yapısının bir parçasını oluşturmasıdır.

Kemotropizm
Hidrotropizme çok benzeyen kemotropizm, bitki büyümesi için gerekli ve faydalı maddelerin aranmasından sonra ortaya çıkan harekettir. Bu maddeler toprakta bulunur, bu nedenle bu süreç esas olarak bitkilerin köklerine karşılık gelir.

Aerotropizm
Bitkiler de bulundukları yerde havanın bulunup bulunmamasına bağlı olarak aerotropizm adı verilen bir hareket yaparlar. Türe bağlı olarak, mümkün olan en büyük havalandırmaya sahip alana doğru büyüyecektir veya tam tersi olacaktır.

Advertisement

Tropizm Örnekleri

Var olan tropizm türlerini isimlendirdikten sonra, onları ayırt etmeniz ve hatta etrafınızdaki bitkilerde tanımanız çok daha kolay olması için her birinin açık örneklerini göreceğiz. İşte bitkilerdeki bazı tropizm örnekleri :

Ayçiçekleri her zaman güneşe dönük olarak büyüdükleri için pozitif fototropizmin en iyi örneklerinden biridir . Her ne kadar bazı uzmanlar böyle açık bir büyüme hareketinin tropizm olarak değerlendirilmemesi gerektiğini düşünse bile bu tropizme örnektir.

Bazı su bitkileri güneş ışığının yönüne karşı büyür. Bu tür bir negatif fototropizm onlar için hayati önem taşır, çünkü daha yüksek bir güneş insidansı, uzun vadede suyun buharlaşması ve dolayısıyla yaşamak için ihtiyaç duyduğu çevrenin kaybı anlamına geleceği anlamına gelir.

Pozitif hidrotropizmin açık bir örneği, ficus köklerinin ihtiyaç duydukları su kaynaklarını ararken yaptıklarıdır. Büyük şehirlerde istenilen yere ulaşmak için kaldırımı bile kaldırırlar.

Bir tigmotropizm örneğinde ve kesinlikle birkaç kez gözlemlediyseniz, sarmaşık gibi tırmanıcı bitkiler tarafından gerçekleştirilen örnektir. Bu tür bir tropizmi gerçekleştiren bazı bitkiler, onları sararak ışığı ve CO2’yi aldıkları için diğer türler için zararlı olabilir.

ayçiçeği

Kaynak : pixabay.com

Tropizm ve Nastia Arasındaki Fark

Bilmeniz gereken ilk şey, hem tropizm hem de nastia, bitkiler tarafından yapılan hareketlere atıfta bulunsa da, bu mekanizmalar arasında iki açık fark vardır. İşte tropizm ve nastia arasındaki temel farklar :

Bunlardan en önemlisi, tropizmin kalıcı bir hareketi ifade etmesidir, nastia ise belirli bir zaman aralığında gerçekleşen belirli bir harekettir. Bazı durumlarda, nastias saatlerce veya sadece saniyeler sürebilir.

Diğer büyük fark, nastia’nın tersine çevrilebilir bir hareket olması, tropizmin ise kesin ve geri döndürülemez bir yer değiştirmeyi ifade etmesidir.

Bunu daha iyi anlayabilmeniz için, mimozaların nastias durumunda zarar görmemesi için yapraklarını kapatırken yaptığı hareketi yani tersinir bir hareket olduğunu ve bu durumda da ayçiçeklerinin güneş ışığına doğru büyümesini hatırlatıyoruz. Sabit ve geri dönüşü olmayan bir hareket olan tropizm.

Tropizm ve Taksizm Arasındaki Fark

Tropizm ve taksizm arasındaki fark söz konusu olduğunda, taksizmin genellikle ışık gibi bir uyarana tepki olarak yer değiştirmeyi içeren bir hareket olduğunu ve bitkiler dışında tüm canlıların yapabileceğini bilmeniz yeterlidir. .

Aynı şekilde hayvanlar tarafından gerçekleştirilen taksim de olumlu veya olumsuz olabilir, yani uyaranın odağına doğru hareket edebilir veya ondan uzaklaşabilir. Genel olarak, birkaç türü olmasına rağmen, bu hareketler sıcaklıktaki değişikliklerle ilgilidir.

Advertisement


Leave A Reply