Karabaş Otu (Lavandula stoechas) Özellikleri Nelerdir? Dağılımı, Habitatı ve Alt Türleri

0
Advertisement

Karabaş otu ya da karabaş bitkisi (Lavandula stoechas) hakkında genel bilgiler. Karabaş otunun özellikleri, dağılımı ve türleri hakkında bilgiler.

Genellikle cantueso veya borriquero kekik olarak adlandırılan Lavandula stoechas , Lamiaceae familyasından bir metre yüksekliğe kadar çok aromatik dallı bir çalıdır . Akdeniz Havzası ve Macaronesia’ya özgü bir türdür ve Avustralya’da doğallaştırılmıştır. 1 metre yüksekliğe ulaşabilen oldukça dallı bir çalı oluşturur. Sapları yeşil veya kırmızımsı, kıl varlığından dolayı beyazımsı, az ya da çok olabilir. Yapraklar biraz grimsi , özellikle alt tarafta , tomentoz, birbirine bakacak şekilde doğar, uzun ve dar, tüm kenarı vardır.

Kompakt çiçeklenme , kesitte dörtgendir. Çiçekler, uçlarında bir dizi steril mor veya kırmızımsı ayraç taşıyan yoğun dörtgen uç sivri uçlarda kümelenmiştir. Küçük ve 13 damarla kaplı kaliks brakte tarafından gizlenmiştir. Çiçekler, tüm çiçeklenme boyunca uzanan dikey çizgiler oluşturur. Sporofiller 4-8 mm uzunluğunda, kalp şeklinde-eşkenar dörtgen şeklinde, menekşe-kahverengi, zarımsı, 4 sıralı tomentoz gri, üsttekiler genişlemiş, koltuk altı çiçekleri olmadan, 1-5 cm uzunluğunda, oval, mordan menekşe mavisine kadar. Renkli tüy böcekleri çekmeye yarar. Yaşadığı iklime bağlı olarak, Mart ayında başlayarak ilkbahar ve yaz başında çiçek açar.

Karabaş Otu (Lavandula stoechas)

Kaynak : pixabay.com

Dağılım ve Habitat

Akdeniz bölgesi boyunca dağılım gösterir, açık çalılıklarda yetişir, kireçsiz , silisli, granit, kuvarsit, arduvaz vb . topraklarda gelişir. Ayrıca bazik olanlar serpantin ve peridotit kökenlidir. Rakımı deniz seviyesinden 1000 metreye kadar, bazı çeşitlerinde ise 1800 metreye kadar uzanır.

Genellikle kaya gülü ve beyaz kekik ( Thymus mastichina ) ile ilişkilendirilir. İber Yarımadası’nda çok yaygındır. Balear Adaları’nda Menorca ve İbiza’da yetişir. Ayrıca ülkemizde de sıklıkla yetiştirilir, farklı amaçlar ile kullanılmaktadır.

Alt Türleri

Bu tür çok biçimlidir ve birkaç alt türü ayırt eder :

Advertisement
Lavandula stoechas subsp. pedunculata ( Mill. ) Örnek. eski Rozeira

Hem Kastilya’da hem de Merkezi Sistem’de en sık görülen yarımadanın iç kesimlerinin yoğun soğuğa dayandığı için hepsinden daha dirençlidir . Silisli topraklarda yaşar. Çiçek sapı uzunluğunun iki katından daha uzundur. Bu alt tür , 80 cm’ye ulaşan oldukça dallı bir çalı oluşturur. Birbirine bakacak şekilde doğan dar, tüylü, mızrak şeklinde yapraklar , genellikle bir fasikül oluşturur . Sivri uçları destekleyen uzun saplarda yaprak yoktur. çiçeklenmeuzun bir sap üzerinde, dolayısıyla botanik adı, 2-5 mor parantez ile taçlandırılmıştır. Çiçekler, dörtgen kesitli yoğun uç sivri uçlarda toplanır ; her köşede dizilmiş 6 ila 10 koyu mor çiçek vardır ; her çiçek salkımının tepesinde uçuk mor steril bracts bir tutam bulunur . Bütün bitki hoş ve nüfuz edici bir kafur kokusu yayar. İlkbaharda çiçek açar.

Lavandula stoechas L. subsp. stoecha’lar

Lavanta, Balear Adaları’nda ve İber Yarımadası’nın doğu ve güneyindeki kıyı illerinde yetişen, Akdeniz’deki en güzel olanıdır . Beyazımsı tomentoz yaprakları ile, çok kısa bir çiçeklenme sapına sahiptir ( başaktan daha kısa ); daha uzun tüylü kaliks ; tüyün steril diş telleri genellikle 2 cm’yi geçmez; çiçek salkımının alt bracts genellikle sivridir. Alt türler içinde aşağıdaki biçimler ayırt edilebilir:

  • Lavandula stoechas L. subsp. stoklar f. leucantha ( Ging. )
  • Lavandula stoechas L. subsp. stoklar f. Rosea Maire
  • Lavandula stoechas subsp. luisieri ( Rozeira ) Rozeira

Yeşilimsi gri yapraklar. Oldukça kalın ve uzun bir çiçek salkımına , kısa veya orta bir sapa, çok kısa tüylü kalikse ve tüm lobları eşit veya biraz eşit olmayan korollaya sahiptir.

Karabaş Otu (Lavandula stoechas)

Kaynak : pixabay.com

Lavandula stoechas subsp. Sampaioana Rozeira

Subsp’ye çok benzer. pedunculata , bazen geçiş formları sunar, ancak bazı uzun tüylü kalikse ve iki kaynaşmış üst loblu ve diğerlerinden biraz daha büyük olan korollaya sahiptir . İber Yarımadası’nın batısında yaygın olarak dağılmıştır . Bu son yarışta , görünüşe göre eşanlamlı olarak Lavandula stoechas subsp. lusitanica ( Chaitor ) Rozeira , Portekiz’in merkezinden ve güneyinden genellikle çiçek salkımının biraz daha kısa ve yassı olmasıyla ayırt edilir.


Leave A Reply