Donma Nedir?

0
Advertisement

Donma nedir? Donma ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca bir şekilde verildiği sayfamız. Donma dendiğinde ne anlarız?


Derinin, ya da hem deri, hem de altındaki dokuların çok şiddetli soğuğa maruz kalınca donmasıdır. Vücudun korunmamış yerleri çok soğuk bîr rüzgara karşı kalırsa bir dakikadan daha az bir zaman içinde donabilir. Bununla beraber, donma, genel olarak, uzun müddet soğuğa karşı kalmaktan olur. Donmak İçin sıcaklığın 0° den düşük olması gerekmektedir.

Vücudun en sık donan yerleri el ve ayak parmakları, burun ve kulaklardır. Hafif donmalarda deri ancak kızarır. Şiddetli donmalar daha derîn dokulara, hattâ kemiğe kadar bile iner. O zaman donan orgân kangren olur, kesilmesi gerekir.

Vücudun her hangi bir yerinin fazla üşüme yüzünden kızarmasını, ya da solmasını donma ile karıştırmamalıdır. Bazan soğuktan meydana gelen şiş ve yaralar da donma ile karıştırılır. Halbuki, bunlar donma derecesinin üstündeki bir soğukta uzun müddet kalmaktan olur; donma ile ilgisi yoktur. Bilhassa II. Dünya Savaşı’ndaki olaylar insan vücudunda donan her hangi bir yerin hemen sıcak su içinde ovulması gerektiğini ortaya koymuştur. Bazılarının sandığı gibi donan organ asla karla ovulmamalıdır.


Leave A Reply