Elias Howe Kimdir?

0
Advertisement

Elias Howe kimdir, neyi bulmuştur? Elias Howe hayatı, biyografisi, çalışmaları ve dikiş makinasının icadı hakkında bilgi.

Elias Howe

Elias Howe; (d. 9 Temmuz 1819, Spencer, Massachusetts – ö. 3 Ekim 1867, Brooklyn, New York, ABD), dikiş makinesini geliştiren ABD’li mucittir. Buluşu, giysi sanayisi üzerinde çığır açıcı bir etkide bulunmuştur.

Çocukluğundan başlayarak makinelere karşı büyük bir ilgi duyan Howe, önce Massachusetts’teki Lowell’da çırçır makinesi üreten bir fabrikada, daha sonra da Cambridge’de makine ustası olarak çalıştı. Bu süre içinde, dikme işlemini mekanikleştirdiği takdirde büyük bir servet edinebileceğini kavradı. Beş yıl boyunca tüm boş zamanını pratik bir dikiş makinesi geliştirme çalışmalarına ayırdı ve 1846’da bu tür bir makinenin patentini aldı. Buluşunun başlangıçta ABD’de fazlaca ilgi görmemesi üzerine patent haklarını İngiltere’de 250 sterlin karşılığında sattı. Daha sonra İngiltere’ye yerleşen Howe, burada haftada 5 sterlin karşılığında, makinesini deri ve benzeri malzemeleri dikebilecek duruma getirmeye yönelik çalışmalar yaptı. Ne var ki bir süre sonra mali durumu kötüleşti ve ailesini ABD’ye geri gönderdi; daha sonra kendisi de dönmek zorunda kaldı ama ülkesine varınca eşinin ölmüş olduğunu öğrendi. Bunu düş kırıklığı ve yoksulluk dolu yıllar izledi. Oysa bu arada onun geliştirdiği dikiş makineleri ABD’de yaygınlaşıyor ve patenti kendisinde olmasına karşın serbestçe üretilip satılıyordu. Bir dizi davadan sonra 1854’te patent hakkını kesinleştirdi ve bu hakkının sona erdiği 1867’ye değin ABD’de üretilen tüm dikiş makinelerinden pay aldı.


Leave A Reply