Correggio Kimdir? İtalyan Ressamın Hayatı, Sanatı ve Eserleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Correggio kimdir? Tam adı Antonio Allegri da Correggio olan İtalyan ressamın hayatı, biyografisi, ressamın eserleri ve tabloları hakkında bilgi.

Correggio

Kaynak: wikipedia.org

CORREGGIO , (Ağustos 1489 – 5 Mart 1534), son derece özgün stili baskın Yüksek Rönesans ve üslupçu geleneklerin dışında gelişen İtalyan ressam. Yenilikleri, özellikle de ünlü fresklerinin illüzyonist uzamsal etkileri, 17. yüzyılın barok stillerini o kadar önceden haber veriyor ki, sık sık ” protobarok ” olarak etiketleniyor . Kendi zamanında yetenekli bir adam olarak görülüyordu ama dahi olarak kabul edilmiyordu; ancak sanatı 17. yüzyıl için kehanet niteliğindeydi ve 18. yüzyılda şampiyon oldu.

Erken kariyer:

Antonio Allegri, yaklaşık 1489, İtalya’nın Emilia kentindeki küçük Correggio kasabasında doğdu, kısa yaratıcı yaşamının çoğunu yakınlardaki Parma’da geçirdi. Kariyerinin başlarında, Mantua’daki Andrea Mantegna ve diğer sanatçıların çalışmalarına maruz kaldı. Correggio, Mantegna’nın klasisizmini, Leonardo’nun sfumato’sunun bir karışımıyla ve hem Leonardo hem de Raphael‘den alınan duygu kaygısıyla yumuşattı. Cor-reggio’nun kariyeri boyunca büyüyen bu ifade ve içerik tatlılığı, genellikle yavan ve 20. yüzyıl zevkine etkilenmiş görünüyor. Ama çağdaşlarına göre sanatına ” grazia ” (nezaket) aşılayan tam da bu nitelikti.

1517 ile 1520 yılları arasında Correggio’nun Roma’ya bir gezi yaptığına inanılıyor, çünkü Raphael ve Michelangelo’nun çalışmalarına maruz kalmak, bu andan itibaren fresklerindeki daha büyük natüralizm, ifade ve işleme genişliğinin tek açıklaması gibi görünüyor. En eski fresk (1518), Parma’daki San Paolo manastırındaki Abbess Giovanna Piacenza’nın bir odasının dekorasyonudur. Pagan konusu -tanrıça Diana- ve kovalamacanın amblemlerine sahip görevli putti- açısından olağanüstü olan bu eser, aynı zamanda Correggio’nun uzamsal illüzyonizm konusundaki ilk girişimlerine de işaret ediyor. Correggio, Parma’daki San Giovanni Evangelista’daki ana kubbede Mesih’i ihtişamlı bir şekilde tasvir eden freskinde (yaklaşık 1520-1523), cüretkar kestirme ve canlı hareketinde bir adım daha ileri gitti.

Daha Sonra Kariyer:

Correggio’nun fresk yanılsaması başyapıtı, 1526-1530 yılları arasında Parma Katedrali’nin kubbesinde Meryem’in Göğe Kabulü’nü resmetmesidir. Bulutların ve figürlerin girdap tasarımı, iç mekanı sekizgen kubbenin fiziksel sınırlarının çok ötesine taşıyor gibi görünüyor. Geniş ve aydınlık bir mekanda yüzen bulutlar ve figürlerden oluşan çalkantılı konseptiyle bu fresk, dekorasyonu kesin olarak mimari desteğinden kurtardı.

Correggio’nun resimleri, fresklerindeki yenilikleri tekrarlıyor. Gündüz (c. 1527-1528; Galleria Nazionale, Parma) olarak da adlandırılan Madonna ve St. Jerome ve Gece olarak da adlandırılan Çobanların Tapınması (c. 1530; Gemäldegalerie, Dresden) gibi ünlü sunaklarında, çapraz kompozisyonlar , vurgulu hareket ve renk, barok tarzın habercisidir. Sanatçı, muhtemelen Mantua Dükü tarafından yaptırıldığına inanılan Jüpiter’in aşkları üzerine serisini muhtemelen 1530’da Correggio’ya döndüğünde boyadı. Seri, Jüpiter ve Io, Ganymede (ikisi de Sanat Tarihi Müzesi’nde, Viyana’da), Danae (Borghese, Roma) ve Leda ve Kuğu’yu (Staatliche Müzesi, Berlin) içerir.

Advertisement

Kısmen Emilia’daki izolasyonu nedeniyle, Correggio’nun hemen takipçisi yoktu. Şöhreti ancak 17. yüzyılda ve Anton Mengs’in ve 18. yüzyıl zevkinin diğer hakemlerinin övgüleri sayesinde yayıldı. 5 Mart 1534’te Correggio’da öldü.


Kaynak – 2

Correggio; İtalyan ressamıdır (Parma 1489 – ay. y. 1534). Tam adı; Antonio Allegri da Correggio. Parma yakınındaki doğduğu yerin adıyla anıldı. Önce yerel ustalardan eğitim gördü. Mantova’ya gitti. Mantegna’yı inceleme fırsatını buldu. Kuzey İtalya’daki Leonardo’nun izleyicilerinin eserlerini görerek gölge-ışık kullanımını öğrendi. 1518’de Parma’ya çağrıldı. San Paolo Manastırı’nda kubbe altı süslemesini gerçekleştirdi. 1520′ de Parma San Giovanni Evangelista Kilisesi’nin süslemesini üstlendi. 1526 -1530 arasında Parma Katedrali’nin süslemesini, 1530’da Mantova Şatosu için büyük panolar yaptı. Dinsel resimleriyle tanındı. Son yıllarında mitolojik konuları da işledi. Gölge-ışığı Venedik ve Romalı sanatçılardan ayrı bir biçimde kullandı. Figürlerin hareketini gölge-ışıkla destekledi. Bu üslup özellikle barok sanatta benimsendi. Duygu onun sanatında bir anlatım aracı oldu. Kubbe süslemesindeki resimleme yöntemi, sonraki dönemlerde çok yinelendi.

Başlıca eserleri: Sacra Famiglia (Kutsal Aile) 1516, Hapton Sarayı, Kraliyet Koleksiyonu; Camera di San Paolo (Aziz Paulus’un Odası) 1518, Parma, San Paolo Manastırı; Madonna nel Adorazione (Meryem’in Secdesi) 1522, Floransa, Uffizi; La Notte (Gece, İsa’nın Doğuşu) 1530, Dresden, Gemaldegalerie; Leda con Cigno (Le-da ve Kuğu) 1530, Batı Berlin, Dah-lem Museum.


Leave A Reply