Höyük Nedir, Nasıl Oluşur?

0
Advertisement

Höyük nedir ve höyükler nasıl oluşur? Höyüklerin özellikleri nelerdir? Höyük hakkında bilgi.

HÖYÜK

Höyük, bir yerde, uzun süreli yerleşim sonucunda yıkıntıların üst üste gelmesiyle oluşan yapay tepedir. Ortadoğu’daki yerleşmeler için arkeologlar tarafından gene aynı anlama gelen Arapça tel ve tepe sözcükleri kullanılmaktadır.

Kerpiç Ortadoğu’da Tarihöncesi’nden beri çok kullanılmış, ama dayanıksız bir yapı malzemesidir. Doğanın ve insan elinin tahrip etmesi sonucunda kerpiç evlerin sık sık onarılması ya da yeniden yapılması gerekmiştir. Yeni yapı alanı elde etmek için yıkıntıların üstü toprak ve kumla doldurulmuş, böylece zamanla yükselen höyükler oluşmuştur. Höyüğün biçimi ve büyüklüğü, altındaki yerleşmelerin süresine ve sürekliliğine bağlıdır. Bir höyükte yerleşim katları, genellikle en yenisi üstte, en eskisi altta olmak üzere sıralanır. Mezarlar ya da çöp çukurları yer yer bu sıralanışı bozar. Yerleşim katlarında yapı kalıntılarından başka genellikle çanak çömlek parçaları, çakmaktaşı ve obsidyenden aletler gibi buluntular ele geçer.

Höyüğün oluşması belirli doğa koşullarına ve malzeme kullanımına bağlıdır; bu nedenle belirli bölgelerde görülür. Özellikle Ortadoğu’da çok höyük bulunur. Anadolu’da denizlere yaklaştıkça sayılan azalır; genellikle su kaynaklarının yakınında, verimli topraklarda ve savunmaya elverişli noktalarda daha yoğundur. Bugünkü köylerin altında kalmış höyükler de vardır.

Advertisement

Leave A Reply