David Hunter Hubel Kimdir?

0
Advertisement

David Hunter Hubel kimdir ve ne yapmıştır? David Hunter Hubel hayatı, biyografisi, nörobiyoloji çalışmaları, Tıpa katkıları hakkında bilgi.

David Hunter Hubel

David Hunter Hubel;(d. 27 Şubat 1926, Windsor, Ontario, Kanada – ö. 22 Eylül 2013, Lincoln, Massachusetts, ABD), Kanada asıllı ABD’li nörobiyologdur. Beynin işlevleri üzerine yaptığı çalışmalarla 1981 Nobel Fizyoloji ya da Tıp Ödülü’nü Torsten Nils Wiesel ve Roger Wolcott Sperry ile paylaşmıştır. Özellikle görme organlarında uyanların değerlendirilmesine ilişkin ortak buluşlarıyla ün kazanan Hubei ve Weisel’in bu alandaki en önemli katkılarından biri sinir uyarılarının ağtabakadan beyindeki duyu ve hareket merkezlerine doğru yol alışı üzerine yaptıkları incelemedir.

Hubei Montreal’deki McGill Üniversitesi’nden 1947’de mezun oldu; 1951’de tıp doktorasını tamamladı. Montreal Nöroloji Enstitüsü’nde, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Okulu’nda, Washington, D.C.’deki Walter Reed Ordu Araştırma Enstitüsü’nde çalıştıktan sonra Wiesel ile birlikte Harvard Tıp Okulu’nda ders vermeye başladı (1959). 1965’te fizyoloji profesörü, 1968’de George Packer Berry Kürsüsü’nde nörobiyoloji profesörü oldu. 1953’te ABD vatandaşlığına geçti.

Torsten Wiesel ile birlikte 1981 yılında görme sistemindeki bilgi işleme süreçlerine ilişkin keşifleri için Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Ödül ayrıca bağımsız olarak “beyin hemisferlerinin fonksiyonel uzmanlaşmaları ile ilgili keşiflerinden dolayı” kazanan Roger W. Sperry ile paylaşılmıştır.

Advertisement

Leave A Reply