Menekşe Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Menekşe Yaylası nerededir?Kocaeli, Başiskele Menekşe Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

MENEKŞE YAYLASI

İstanbul’da yaşayanlar için özellikle Kocaeli, Yalova, Sakarya ve Bolu’daki doğal alanlar kentten kaçış için başlıca adresler. Samanlı Dağlarına dizi dizi sıralanan yaylalar ve akarsu yataklarının yeşillendirdiği derin vadiler, yoğun iş temposundan bunalan İstanbulluların rağbet ettiği doğal güzellikler arasında.

Antik dönemde Bithynia ile Mysia arasında sınırı oluşturan Samanlı (Arganthonios) Dağları tarihte, Yunan mitolojisinde Hylas efsanesinin geçtiği yer olarak bilinir. Günümüzde ise orman yeşiliyle bezeli Samanlı Dağları; Maşukiye, Kirazlı, Kuzu, Kaya Üstü yaylaları, Yuvacık Menekşe Yaylası ve Aytepe gibi doğal güzellikleriyle tanınıyor. Bu mekânlar seyahat acentelerinin hafta sonu tur programlarına dahildir.

İçlerinde özellikle Menekşe Yaylası, adını aldığı ve bahar aylarında etrafını süsleyen çiçeklerle ünlü Farklı renk tonuyla görenlerde hayranlık uyandıran bu çiçekler sadece yürüyüş severlerin değil, foto safari peşindeki meraklıların da ilgisini çekiyor. Kocaeli Başiskele ilçesi sınırlarındaki yayla, İstanbul’a 135, Kocaeline 30, Başiskele’ye ise 15 kilometre mesafede. Yayla için TEM otoyolunun batı çıkışından çıkılarak önce Bursa istikametine yönelip daha sonra Yuvacık beldesine erişiliyor. Daha sonra Yuvacık Barajı üzerinden Aytepe yolunu takip etmek gerekiyor. Alanda kamp yapma olanağı mevcut, tuvalet ve çeşme bulunuyor. 1100 metre yükseklikteki yaylanın güneyinde Papaz Çayırı, kuzeyinde ise 1073 metrelik Bayraktepe yer alıyor.

Menekşe Yaylasının benzerleri arasında turizm değeri yüksek olmasının en önemli nedeni, bölgedeki Beşkayalar Tabiat Parkının varlığı. Bursa ili sınırları içerisinden doğan Sıcakdere ile Sakarya İl sınırları içerisinden doğan Soğukdere’nin Bahçecik beldesinin güneydoğusunda birleşmeleri ile Kirazdere oluşmakta ve bu birleşme noktasında bulunan beş adet yüksek kayalıktan dolayı Beşkayalar ismini almakta. İşte söz konusu derelerin geçtiği vadileri içeren yaklaşık 2 bin 500 hektarlık orman alanı, sahip olduğu bitki örtüsü, yaban hayatı özellikleri, manzara güzellikleri ve açık hava rekreasyonu yönünden tabiat parkı ilan edilmiş.

Advertisement

Leave A Reply