Bengü Yaylası Nerededir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bengü Yaylası nerededir? Samsun, Bafra Bengü Yaylası nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

BENGÜ YAYLASI

Hitit dilindeki ismi “Marassantiya” olan Kızılırmak, Samsun sınırlarına girdiğinde Altınkaya ve Derbent baraj göllerini meydana getirir. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğa sahip Altınkaya Barajının 20 kilometresi Bafra sınırlarında kalır. Kıyı bandında derin kıvrımlar yapan küçük koy ve körfezlerin yer aldığı baraj gölleri, Akdeniz sahillerini aratmayacak manzaralar sergiler. Yemyeşil gür ormanlar, göl manzaralı yamaçlara serpişen köyler, sulara dik inen yalçın tepeler, vadi yataklarından akan minik derecikler, mavi-yeşil renklere bürünen göl yüzeyi müthiş fotoğraf kareleri sunar.

Bu doğal güzelliklerden biri de Samsun il merkezine 130, Bafra ilçe merkezine ise 53 kilometre uzaklıktaki Bengü Yaylası. İsmi “sonsuz, ölümsüz, ebedi” anlamlarına gelen Bengü, bir zamanlar köy olarak kullanırken günümüzde yaz aylarında çıkılan bir yayla yerleşimine dönüşmüş durumda. Kışın sona erip baharın geldiğini müjdeleyen çiçeklerle donatılan Bengü’de hoş sohbet insanların dost sofralarına konuk olabilirsiniz. Eğer fotoğrafa meraklıysanız çiçek ve kelebeklerin peşinden koşabilir, yaylanın güneyindeki tepeden Altınkaya Baraj Gölünü izleyebilirsiniz. Diğer günlerde ise yüksek rakımdaki yaylanın temiz havasını soluyup sürülere bekçilik yapan çoban köpekleriyle oynaşır, mantar toplayan nur yüzlü teyzelerin anılarını dinleyerek zaman geçirebilirsiniz. Ama mutlaka yerleşime üç kilometre uzaklıktaki Karabaş Seyir Terasına yürüyüp Altınkaya Baraj Gölünde bir denize dönüşen Kızılırmak’ı mutlaka seyretmelisiniz.

Bafra ilçe sınırlarına yayılan ve yerleşimin kadim geçmişini günümüze taşıyan İkiztepe – Nerik Kültür Yolu üzerindeki Bengü Yaylası, eski göç güzergâhı üzerine konumlanıyor. Vezirköprü ilçesi ile Sinop ili Boyabat ve Durağan ilçelerinin Bafra’ya ulaşmak için kullandıkları eski kervan ve tütün yolu, Bengü’den geçiyordu. Türkiye’de bilinmeyen pek çok güzellikten biri olan bu güzel yerleşimden Bengü -Karabaş Seyir Terası, Bengü – Iğdır Koyu, Bengü – Uluavlu, Bengü – Kuruçay rotalarını yürüyebilirsiniz.

Bafra’da ayrıca İkiztepe, Asarkale kaya mezarları ve Kızılırmak deltası ramsar alanını ziyaret edip pide ve nokulun tadına bakabilirsiniz.

Advertisement

Leave A Reply