Sık Rastlanan 12 Mutfak Kazası

0
Advertisement

Mutfaklarda sık rastlanan kazalar ve yaralanmalar nelerdir, ne gibi önlemler alınabilir? Daha güvenli mutfaklar için mutfak kazalarını tanıyalım.

Sık Rastlanan 12 Mutfak Kazası

Mutfak kazaları harika bir akşam yemeğini mahvedebilir veya daha da kötüsü acil serviste sonlanabilir. Yangınlar, kesintiler, kaymalar ve diğer yaralanmalar mutfaktaki en yaygın tehlikeler arasındadır. Burada, 12 yaygın mutfak kazasına ve bunları nasıl önlenebileceğine bir göz atacağız.

Mutfak kazası

1- Acı biberle çalışırken dikkat:

Acı biber, ellerinizi ve gözleriniz yakabilir. Acı biberle uğraşırken, kurutmak için ipe dizerken veya sadece acı biberleri keserken eldiven ve / veya koruyucu gözlük takarsanız bu gibi yanmaların önüne geçebilirsiniz.

2- Dökülenleri temizleyin:

Etrafa dökülenler kazalara neden olabilir. Mutfakta işiniz bitince döküntüleri temizleyerek bu yaralanmaları önleyebilirsiniz.

3- Sıcak fırına dikkat:

Fırınınız yüzlerce dereceye kadar ısınarak yemeklerinizi pişirir, bu yüzden kendinizi yakmamaya dikkat etmeniz önemlidir. Fırının yan tarafını fırın sıcakken temizlemek veya fırından yeni çıkmış bir şeye dokunmak yanmanıza sebep olabilir. Fırın etrafında çalışırken dikkatli olun ve dokunmadan önce yemeklerin soğumasını bekleyin.

Advertisement

4- Dolaplardaki kimyasallar:

Mutfağınızda tutulan tehlikeli kimyasallar nedeniyle küçük çocuklar ve evcil hayvanlar yaralanabilir veya ölebilir. Meraklı ufaklıkların bu kimyasallara ulaşamayacağından emin olmak için dolap kilitleri kullanın.

5- Dolaptan düşenler:

Buzdolabınızın, kilerinizin ve dolaplarınızın aşırı doldurulmadığından emin olun. Aksi takdirde, ağır kavanozlar gibi nesneler kapı açıldığında düşebilir.

6- Kesme tahtası:

Birçok kişi yiyecekleri elinde kesmeye çalışırken kendilerini keser. Doğramanız gereken yiyecekleri kesme tahtası kullanarak doğrayın. Bu daha güvenli olacaktır.

7- Yükseklerdeki malzemeler:

Daha yüksek alanlara ulaşmak için sandalyeleri, karton kutuları veya diğer dengesiz yüzeyleri kullanmak düşmeye neden olabilir. Her zaman yükseklere ulaşmak için bir merdiven kullanın. Bunun yanı sıra tencere ve tavaların saplarını çocukların uzanabileceği mesafelerden uzak tutun. Çocuklar uzanıp çekmeye meraklıdır. Üstlerine sıcak yemekler dökülebilir.

8- Açılan konserve kutuları:

Açılan konserve kutularının ellerinizi kesebilecek keskin kenarları vardır. Konserveleri açtıktan sonra kalanları daha güvenli olacak şekilde bir cam kavanozda saklayın.

9- Kesme tahtalarının kayması:

Dikkatli olsanız bile kesme tahtasının üzerinde çalışırken kayması kendinizi kesmenize neden olabilir. Kaymaları önlemek için her zaman tahtayı kaymaz bir yüzeyde kullanın veya kesme tahtanızın altına nemli bir havlu koyun.

Advertisement

10- Yangın:

Mutfak yangınları sık görülür ve tehlikelidir. Kızartma yaparken ve yağ gibi yanıcı maddeleri pişirirken dikkatli olun. Ocakta yemeğiniz olduğunda unutmamak için gerekiyorsa saatinizi kurun. Perdelerinizin ocağa yakın olmamasına dikkat edin.

11- Bıçakların çekmecedeki yeri:

Keskin parçaları çekmecenin önünden uzağa ve geriye doğru bakacak şekilde yerleştirin, böylece yanlışlıkla keskin bir kenar tutmazsınız.

12- Kirlenme:

Kirli süngerlerle kesme tahtalarının ve bulaşıkların yıkanması yiyeceklerinizi kirletebilir. Yiyeceklerin kontaminasyonunu önlemek için mutfakta her zaman temiz malzemeler kullandığınızdan emin olun.


Leave A Reply