Ortopedi Nedir? Neye Bakar?

0
Advertisement

Ortopedi nedir, ne demektir? Ortopedi neyi inceler, uzmanlık dalı neye bakar? Ortopedinin özellikleri, tarihçesi ve gelişimi hakkında bilgi.

ortopedi

Ortopedi Nedir? Neye Bakar?

Ortopedi; tıpta, iskelet sistemi ve bu sistemle ilgili eklem, kas gibi yapılardaki işlev bozukluklarının düzeltilmesini amaçlayan uzmanlık dalıdır.

Ortopedi uygulamaları 18. yüzyılda İsviçre’de sakat çocukların iskelet oluşum bozukluklarının tedavisi için bir enstitü kuran Jean André Venel’in öncü çabalarıyla başladı. 19. yüzyılda kasların işlevleri ve kemiklerin büyüme ve gelişmesi üzerine yapılan araştırmalar bu alanda büyük gelişmelere yol açtı. Bu dönemdeki önemli yeniliklerden bazıları oluşum bozukluklarının düzeltilmesi amacıyla uygulanan kiriş kesme ameliyatı, yumru ayağın ameliyatla düzeltilmesi, kol ve bacaklardaki uzun kemik kırıklarında daha iyi destek sağlayan Thomas ateli ile sargılarda çabuk donan ve biçimlenen bir tür alçının kullanılmasıdır. I. Dünya Savaşı’ndaki yaralı sayısının çokluğu da 20. yüzyılın başlarında pek çok ortopedi merkezinin kurulmasına yol açtı.

Günümüzde ortopedinin ilgi alanı kemik kırıkları, kas zedelenmeleri, bağlar ve kirişlerdeki yaralanmaların tedavisinden öteye geçerek, sonradan edinilen ya da doğuştan gelen iskelet oluşum bozuklukları ve osteoartrit gibi yapı ve işlev bozukluğuna yol açan hastalıkların tedavisini de kapsamaya başlamıştır. Önceleri ağır metal protezler ve ateller kullanılırken günümüzde hastalık nedeniyle örselenen kemiklerde kemik grefleri ve yapay plastik eklemler, takma kol ve bacaklar, özel ayakkabılar ve sakatlarda bir dereceye kadar hareketliliği sağlayan protezler kullanılmaya başlamıştır. Ortopedide ayrıca fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile klasik ilaç tedavisi ve cerrahi girişimlerden de yararlanılır.

Advertisement

Leave A Reply