Liberty Hyde Bailey Kimdir?

0
Advertisement

Liberty Hyde Bailey kimdir? Tanınmış Amerikalı bir botanikçi olan Liberty Hyde Bailey hayatı ve çalışmaları hakkında bilgi.

Liberty Hyde Bailey (d. 15 Mart 1858, South Haven yakınları, Michigan – ö. 25 Aralık 1954, Ithaca, New York, ABD), kültür bitkileri üzerindeki sistemli araştırmalarıyla ülkesinde bahçe tarımını uygulamalı bir bilime dönüştüren, ABD’lı botanikçi.
Liberty Hyde Bailey
Genetik, bitki hastalıkları ve tarımın gelişmesini de doğrudan etkilemiştir. Harvard Üniversitesi’nde ABD’li botanikçi Asa Gray’in asistanı olarak çalıştı (1882-84). East Lansing’deki Michigan Eyaleti Tarım Yüksekokulu’nda (bugün Michigan Eyalet Üniversitesi) bahçe kültürleri ve peyzaj mimarisi profesörü olarak ders verdi (1884-88); 1888’de bu okulda ABD’nin ilk önemli bahçe kültürleri laboratuvarını kurdu.

1888-1903 arasında, Ithaca’daki Cornell Üniversitesi’nde botanik ve bahçe kültürleri profesörlüğü, 1903-13 arasında da Cornell’ deki New York Eyaleti Tarım Yüksekokulu’nun dekanlığını üstlendi. Gülgiller familyasından Rubus, papirüsgiller familyasından Carex, turpgiller familyasından Brassica cinsleri ve tropik Amerika palmiyeleri konusunda uzman olan Bailey, bugün bir yüksekokul niteliğindeki Bailey Hortorium’u kurdu ve yönetti (1935-51). En önemli yapıtları Stardard Cyclopedia of Horticulture (1914, 6 cilt; Bahçe Kültürleri Ansiklopedisi) ve Manual of Cultivated Plants’tır (1923; Kültür Bitkilerinin El kitabı).


Leave A Reply