Petersburg Porseleni Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Petersburg porseleni nedir? Petersburg porseleni ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Petersburg Porseleni
Petersburg porseleni, Rusya’nın en önemli porselen imalathanesi olan, Petersburg’daki Çarlık Porselen Fabrika-sı’nda (1925’ten sonra M. V. Lomonosov Devlet Porselen Fabrikası) 1744’ten beri üretilmekte olan porselenler.

İlk dönem ürünlerinden günümüze pek azı kalmıştır. Bunlar arasında, bazısı sır altı tekniğiyle yapılmış mavi desenli enfiye kutuları, Doğulu tipleri canlandıran biblolar, çay ve kahve takımları vardır. İmalathane en başarılı dönemine 1762’de II. Yekaterina’nın çariçe olmasıyla ulaştı. Bu dönemde yeni-klasik üslupta 1.000 parçadan oluşan 60 kişilik görkemli yemek takımları, sırsız porselenden grup bibloları üretildi. O yıllarda Rusya’da çalışmakta olan Fransız heykelci Dominique Rachette de bir dizi Rus köylüsü biblosu ve portre büstler yapmıştı.

Daha sonra I. Pavel döneminde büyük vazolar; I. Aleksandr döneminde, üstlerinde savaş sahneleri yer alan kaplar; 1. Nikolay döneminde askeri örgelerle bezeli örnekler; III. Aleksandr döneminde art nouveau üslubunda porselenler; II. Nikolay döneminde ünlü Paskalya yumurtaları başta olmak üzere çok çeşitli ürünler yapıldı. 1920’lerin porselenlerinde ise propaganda amacı başta geliyordu. Bugünkü Petersburg porselenlerinde çoğunlukla yurtseverlik konulu desenlere ya da balerin figürlerine yer verilmektedir.


Leave A Reply