Konfabulasyon Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Mümkün Müdür?

0
Advertisement

Konfabulasyon: dürüst yalan söylemek nedir, nedenleri nelerdir? Konfabulasyon belirtileri, altında yatan sebepler ve tedavisi hakkında bilgi.

Konfabulasyon, uydurma öykülerin bellekteki boşlukları doldurduğu çeşitli bellek bozukluklarının bir belirtisidir.

Alman psikiyatrist Karl Bonhoeffer, 1900’de “konfabulasyon” terimini icat etti. Bir insanın fantastik veya uydurma gibi yanlış cevaplar verdiğini anlatmak için kullandı.

Konfabulasyon

Bu durum ilk başta yalan söyleme gibi görünse de, konfabulasyon yalnızca hafızanızı etkileyen bir durumunuz olduğunda ortaya çıkar. Bu yüzden konfabulasyon genellikle “dürüst yalan söylemek” olarak tanımlanır.

Konfabulasyonu olan bir kişinin daha yüksek akıl yürütmelerini etkileyen hafıza kaybı vardır. Bilinçaltında hafıza kayıplarını gizlemenin bir yolu olarak hikayeler yaratırlar. Gerçeği söylemediklerinin farkında değillerdir. Etraflarındakiler hikayenin yanlış olduğunu bilseler bile, söyledikleri şeyler hakkında hiç şüpheleri yoktur.

Advertisement

Bazen konfabulasyonu olan bir kişi, hafızalarındaki boşlukları doldurmak için sadece küçük hikayeler oluşturur. Doktorlar buna “utanç konfabulasyonları” diyor. Diğerleri “harika konfabülasyon” olarak bilinen ayrıntılı hikayeler anlatabilirler.

Konfabulasyon bir rahatsızlık değildir. Altta yatan bir bozukluğun belirtisidir. Doktorlar hala konfabulasyonu ve meydana gelmesine neden olan beyin değişikliklerini anlamalarını tanımlamak için çalışıyorlar.

Konfabulasyona ne sebep olur?

Çeşitli koşullar konfabulasyona neden olabilir. Bunlar hafıza bozuklukları, yaralanmalar ve zihinsel sağlık bozukluklarını içerir. Sonuç olarak, doktorlar belirli bir neden belirlememiştir. Konfabülasyon belirtileri olan çoğu insanın beynin iki bölgesinde genellikle hasar gördüğünü bilirler: frontal loblar ve korpus kallozum. Frontal lob, hafızadaki rolü ile bilinir.

Konfabulasyona neden olabilecek koşullara örnekler:

  • hemipleji için anosognosia
  • Anton sendromu
  • Capgras sendromu veya bir taklitçinin sevilen birinin yerini aldığı inancı
  • Korsakoff sendromu
  • demans ve Alzheimer hastalığı gibi hafıza bozuklukları
  • şizofreni
  • bölünmüş beyin sendromu
  • travmatik beyin hasarı

Küçük çocuklar da konfabulasyon yapabilirler.

Konfabulasyon örnekleri

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne göre, konfabulasyonun iki temel bileşeni var. Birincisi, bir kişinin yanlış bir tepki yaratmasıdır. Örneğin, birisi “Ziyaret ettiğiniz en iyi yer neresi?” Diye sorabilir. Kıtaya gitmemiş olsalar bile, detaylar da dahil olmak üzere Antarktika’ya bir gezi hakkında bir hikaye ile cevap verebilirler. İkincisi, söyledikleri hakkında daha fazla düşünmedikleri ve ikinci bir düşünce olmadan buna inanmaya devam ettikleri zamandır. Bu, yalanlarını bilen bir kişinin yalan söylemesinden çok farklıdır.

Advertisement

Hafızasını veya düşünce sürecini etkileyen bir durumu olmayan bir kişi, hatırlayamadıkları veya cevabını bilmedikleri bir soru sorulduğunda genellikle “Bilmiyorum” der. Bellek kaybı veya etkilenen beyni olan bir kişi bunun yerine bilinçaltında düşünemedikleri cevapları doldurmak için bir hikaye oluşturabilir.

Bazen küçük hikayeler de uydurabilirler. Buna örnekler:

  • elinin nasıl kesildiğine dair bir cevap vermek
  • o etkinlikte bulunmasalar bile, hafta sonu yaptıklarıyla ilgili bir hikaye anlatmak

Konfabülasyon tedavisi

Tedavi genellikle konfabülasyonu azaltmaya yardımcı olmak için altta yatan bozukluğun ele alınmasına odaklanır. Semptomun düzeltilmesine yardımcı olabilecek psikoterapi teknikleri de vardır. Bir örnek, bilişsel becerileri “yeniden” öğrendiğiniz bilişsel rehabilitasyondur. Bu, birilerinin söylediklerini sorgulamayı öğrenmeyi ve kafa karıştırmak yerine “Emin değilim” veya “Bilmiyorum” yanıtını düşünmeyi içerebilir. Diğer teknikler şunları içerir:

  • günlük tutmak
  • bir aile üyesinin konfabulasyonu olan birini çevresine yönlendirmesi

Konfabulasyona yatkın bir sevgiliniz varsa, doktorlarıyla veya bir terapistiyle onu tedavi etmenin en iyi yolu hakkında konuşmak isteyebilirsiniz.


Leave A Reply