Soraya Jiménez Kimdir? Kadın Meksikalı Halterci ve Olimpiyat Şampiyonu

0
Advertisement

Soraya Jiménez kimdir? Meksikalı ünlü kadın halterci ve olimpiyat şampiyonu olan Soraya Jiménez’in hayatı ve başarıları.

Soraya Jiménez (Naucalpan de Juárez, Meksika Eyaleti, 5 Ağustos 1977 – Mexico City, 28 Mart 2013) Meksikalı bir halterciydi. 2000 Sidney Olimpiyat Oyunlarında altın madalya kazanmayı başardı ve bu da onu Olimpiyat Oyunlarında bu başarıya ulaşan ilk Meksikalı atlet yaptı.

Soraya Jiménez

Soraya Jiménez Google Doodle

Biyografi ve kariyer

Soraya Jiménez Mendivil, 5 Ağustos 1977’de Meksika Eyaleti, Naucalpan’da, muhasebeci José Luis Jiménez ve María Dolores Mendívil’in kızı olarak doğdu. Spora çok erken yaşta ikiz kardeşi Magali Jiménez ile ilkokulda basketbol oynamaya başladığında, bu sporda çocuklar ve daha sonra gençler için seçilme noktasına geldi.

Jiménez, 11-14 yaşları arasında badminton ve yüzme gibi diğer spor dallarında da şansını denedikten sonra halter zevkini keşfetti ve yeteneklerinde potansiyel gören öğretmenlerinin rehberliğinde bu spora tam anlamıyla entegre olmaya başladı. büyük ağırlıkları desteklemek için çeşitli turnuvalara kaydolmaya başladı.

Soraya halterde ulusal olarak daha fazla öne çıkmaya başladı ve ilk uluslararası unvanını 16 yaşında Amerika Birleşik Devletleri Colorado Springs’teki NORCECA Cup’ta 54 kg kategorisinde halterde üçüncülük elde ederek elde etti. Toplamda 120 kilo kaldırmıştır.

1996’da Venezuela’nın Carúpano kentinde düzenlenen Simón Bolívar Uluslararası Turnuvasında altın madalya kazanarak bir yarışmada ilk zaferini elde etti ve burada toplam 170 kilo kaldırarak ilk kez bir Meksika rekoru kırdı.

Advertisement

Uluslararası Olimpiyat Komitesi 1997 yılında kadınların Olimpiyat Oyunlarına halter katılımını onayladı.

Daha sonra 1998’de Gençlik Olimpiyatı, Orta Amerika ve Karayip Oyunları’nı kazandı, 1999’da Winnipeg, Kanada’daki Pan Amerikan Oyunları’nda gümüş madalya kazandı ve Sidney 2000 Olimpiyat Oyunları’na katılmasını sağlayan diğer birçok uluslararası yarışmaya katıldı.

En görkemli anı 18 Eylül 2000’de Jiménez’in Olimpiyat Oyunlarında altın madalya kazanan ilk Meksikalı kadın olarak tarihe geçtiği ve yarışmanın son kaldırmasında toplam 127.5 kg kaldırdığı ve kaldırdığı ilk sırada yer aldığı zaman geldi. Rakibi Kuzey Koreli Ri Song Hui’yi geçerek ve ayrıca Meksika için Los Angeles 1984’ten beri elde edilememiş bir altın madalya elde etti.

Doping, skandallar ve sağlık sorunları

2002 yılında Soraya Jiménez uluslararası bir skandala karıştı, çünkü Türkiye’deki Dünya Üniversite Halter Şampiyonası’na katılmanın şartlarından biri de tam olarak üniversite öğrencisi olmaktı. Jiménez, onu UNAM’da stajyer olarak akredite eden uydurma belgeler sundu. Bu durum Meksika Federasyonu tarafından kınandı. Soraya önce federasyon yetkililerini suçladı ama sonra suçunu tamamen kabul etti. Aynı yıl, Uluslararası Halter Federasyonu, Meksikalı mevkidaşına, Jiménez’in Venezuela’daki Pan Amerikan Şampiyonasında yasaklanmış maddeler (doping) kullandığının tespit edildiğini ve bu nedenle altı ay boyunca rekabet edemediğini bildirdi. Bu sorunlara ek olarak, Polonya’nın Varşova kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonalarında genel olarak dokuzuncu olarak bitirdiği için zayıf performansı da vardı. 2004 Atina Olimpiyat Oyunlarına katılmayı başaramayınca, aynı yıl yüksek performans yarışmalarından çekilmeye karar verdi.

Emekli olduktan sonra, Soraya Jiménez sağlığında birçok bozulma göstermeye başladı. Olimpiyat madalyalı sporcunun klinik geçmişi, sol bacağında 14 ameliyat, birkaç kardiyorespiratuar problemler ve o yılın Temmuz ayında Rio’daki Pan Amerikan Oyunları sırasında kaptığı B tipi grip nedeniyle 2007’de bir akciğer operasyonuda geçirdi.

Sağlık durumuna rağmen, halka açık yerlerde görünmeye devam etti. Hatta 2008 ve 2012 Olimpiyat Oyunları gibi belirli özel günlerde konuk yorumcu olarak Televisa Deportes’in bir parçasıydı. Ayrıca bir süre Meksika Eyaleti Özerk Üniversitesi’nde halter öğretmeni olarak görev yaptı, ancak bu durumda Mexico City ile Meksika Eyaletinin başkenti arasında sürekli seyahat ederek bu işi yürütmek zorunda kaldı. 28 Mart 2013’te Jiménez, akut miyokard enfarktüsü nedeniyle Mexico City’deki dairesinde 35 yaşında öldü.

Advertisement


Leave A Reply