Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller Mi? Nedenleri ve Riskleri Neler

0
Advertisement

Adet düzensizliği yaşayan kişiler hamile kalabilir mi? Adet düzensizliğinin yumurtlamaya etkileri ve nedenleri nelerdir? Hamileliği engeller mi?

gebelik testi

Kaynak: pexels.com

Genel olarak tüm kadınlarda, mekanizma olarak beyne bağlı bir durumda işlev gören hormonal sistem, belirli durumlarda aksaklık gösterebilir. Adet düzensizliği denen durum da tam olarak bu mekanizmada meydana gelebilecek eksikliklerden ve aksaklıklardan meydana gelmektedir. Normal şartlarda beyinden yumurtalıklara iletilen görevle yumurtalıklarda hormon salınımı başlatılır ve ardından da rahmin duvarı sürekli kalınlaşmaya başlar. Ancak bu olayı başlatan görev iletme mekanizmasında meydana gelebilecek bir takım aksaklıklar adet dönemini geciktirebilir ve adet düzensizliği meydana gelebilir.

Adet düzensizliği doğal olarak hamile kalmayı da engellemektedir. Çünkü bir kadının adet olacağı tarihten 4 ya da 5 gün öncesinde vücudunda yumurtalıkları döllenmeye hazır halde beklemektedir. Eğer bu döllenme bir şekilde olmadıysa, yumurtalar döllenemediği için kendini imha eder ve kanama şeklinde vücuttan dışarıya atılır. Bu yüzden özellikle bu süreçler hamile kalınması açısından önemli süreçler olup, eğer hamile kalınmazsa sonrasında da bir takım gecikmeler yaşanabilme ihtimali de olduğundan hamile kalma engeli riskiyle karşı karşıya kalınabilir.

Hamile kalınamamasının sebebi net olarak bir doktor kontrolünde belirlenmelidir. Çünkü çoğu zaman hamile kalamama sebepleri polikistik over’dan (yumurtalık kisti) ya da rahimin içinde yer alabilen miyomlardan kaynaklanabilir. Bunun dışında farklı bir hormonal bozukluk da hamile kalmayı engelleyen riskler arasındadır. Çünkü adet düzensizliği yaratan hormonlar doğal olarak yumurtlama durumunu da etkilemektedir.

Adet düzensizliğinde hamile kalamama

Adet düzensizliğinin yaşandığı tarihler de hamile kalamama riskini arttıran sebepler arasındadır. Örneğin; bir kadının adet düzensizliği çektiği süre 21 günden kısa ya da 35 günden uzun bir süreyi buluyorsa bu durum adet düzensizliğinden ziyade daha ciddi bir sağlık sorunu olarak değerlendirilip mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmesi önerilmektedir. Bunun dışında adet kanamaları normal seviyeden daha yoğun gelen bir kadının, normal süreçten daha uzun bir dönemde kanaması olan bir kadının ya da adet olacağı iki ayrı tarih arasında sürekli küçük ya da büyük çaplı kanaması olan kadının mutlaka bir jinekolog kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Çünkü tüm bu saydığımız sebepler kadınların hamile kalmasına birer engel teşkil etmektedir.

Advertisement

Leave A Reply