Akvaryum Nedir? Akvaryum Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Akvaryum nedir? Akvaryum ne işe yarar, içinde neler bulunur, özellikleri, akvaryum hakkında bilgi.

akvaryumAkvaryum; küçük balıkların, suda yaşayan bitki ve öteki canlıların doğal ortamlarına yalan koşullarda yetiştirildikleri cam kaptır.

Akvaryumlar, su içindeki yaşamı evlere getirip gözler önüne seren ya da kimi zaman bilimsel amaçlarla kullanılan araçlardır. Tatlı su ve deniz suyu akvaryumları vardır. Tatlı su süs balıklarının yetiştirileceği bir akvaryum hazırlamak için ilkin yetiştirilecek balık sayısına ve balıkların büyüklüğüne göre bir akvaryum kabı seçilir. Dikdörtgen prizma ve benzeri biçimde kaplar, akvaryum için küresel ya da kadeh biçimli olanlardan daha uygundur. Kabın biçimi ve boyutları, 10 cm boyundaki bir balık 2 litre su; 1 litre su için 50 cm2 yüzey bulunacak biçimde olmalıdır. Akvaryumun dibine, iyice yıkanmış ve mikroplardan arındırılmış dere kumu konur. Yem ve hayvan artıklarının kolay temizlenebilmesi için kumun bir yöne eğimli döşenmesi uygun olur. Balıkların oksijen gereksinimi için birkaç su bitkisi, suyun temizlenmesi için süzgeç, suya oksijen vermesi için sutaşı, bunları çalıştırması için de bir hava pompası, akvaryumun içine uygun düşmelerine karşı ısıtıcı ve termostat ile bir de termometre konur.

İçindeki klor gazı balıklara ve su bitkilerine zarar verebileceğinden, iyice kaynatılıp soğutulmadan akvaryumda klorlanmış su (kent suyu) kullanılmamalıdır. En iyisi klorlanmamış ve mikropsuz kaynak suları kullanmaktır. Balıklarda görülebilecek hastalıkları önlemek ve suyu dezenfekte etmek için zaman zaman akvaryum suyuna metilen mavisi damlatılmalıdır.

Fazla güneş ışığı sudaki alglerin üremesini arttıracağı, suyun görünümünü ve niteliğini bozacağı için akvaryumlar aydınlık, fakat az güneşli yerlere konulmalıdır.

Akvaryum balıkları genellikle hazır yemlerle beslenir. Ancak bunlar, gerekli vitamin ve öteki besinler bakımından balıklar için yeterli olmayabilir. Midye ezmesi, taze karaciğer, tam yağsız et kullanılarak evlerde de yem hazırlanabilir. İyi yıkanmış ve çok ince kıyılmış marul ve ıspanak yaprağı da verilebilir. Canlı yem olarak da balçık solucanı (Jübilex) ve supiresi (Daphnia) vb kullanılabilir. Toprak solucanı da iyice yıkanıp temizlenir ve toplu iğne başı büyüklüğünde doğranırsa yem olarak verilebilir.

Advertisement

Akvaryum balıkları hastalanırsa hangi hastalığın nasıl tedavi edileceği konusunda kesin bir yöntem yoktur. Ayrıca bir balığın hasta olup olmadığını anlamak da oldukça güçtür. Hasta bir balık genellikle ağır hareket eder. Yemlere pek ilgi göstermez. Vücuttaki pullar yer yer dökülür, deri üzerinde lekeler görülür. Kuyrukta bozulmalar ve erimeler olur. Olağan yüzme ve su içi dengesinde aksamalar ortaya çıkar. Balık daha çok dipte durur ve az hareket eder. Bu gibi durumlarda, hasta balık önce 0.03’lük tuzlu suda iki gün ayrı bir kapta hazırlanan 0.05’lik potasyum permanganat çözeltisi içinde 10 dakika bekletilir, iyice yıkandıktan sonra yeniden akvaryuma konur. İyileşmemişse 3 litrelik su dolu kavanoza bir kahve kaşığı metilen mavisi düşecek hazırlanan çözeltide 24 saat bekletilir.


Leave A Reply