Atmaların Üst Üste Binmesi

0
Advertisement

Atmaların üst üste binmesi ve birbirinin içinden geçişi, konu anlatımı, açıklaması

atma-2Atmaların Üst Üste Binmesi;

Yapılan deneyler gösteriyor ki, atmalar karşılaşıncaya kadar birbirlerini etkilemezler. Üst üste bindiklerinde yepyeni atmalar meydana gelir. Şekilde iki atmanın üst üste binmeleriyle meydana gelen atmanın şekli bulunurken, iki atma ayrı ayrı bağımsız düşünülür. Bileşke atmanın yer değiştirmesi o noktaya ayrı ayrı verdikleri yer değiştirmelerin toplamına eşit olur. Atmalar hareket halinde olduklarından her an bileşke genlik ve bileşke atmanın şekli değişmektedir. Sonuçta atmalar birbiri içinden geçer, başlangıçtaki özelliklerini ve hareket yönünü koruyarak hareketlerini devam ettirirler.

Şimdi de simetrik iki atmadan biri başyukarı diğeri başaşağı gönderilsin. Bu atmalar karşılaştıklarında yine bileşke atma meydana gelir. Atmaların üst üste gelmesi genliği azaltır. İki atmanın karşılaştığı herhangi bir noktanın bileşke yer değiştirmesi atmaların o noktadaki yer değiştirmelerin farkına eşit olacaktır.

Atmalar tam üst üste geldiklerinde ise bir an için birbirlerini söndüreceklerdir.

Fakat yayın halkaları o anda denge konumundan geçtiklerinden hareketsiz değillerdir. K noktasındaki halkalar aşağı yönde, L noktasındaki halkalar ise yukarı yönde hareket etmektedirler. Bir an için O noktasının anlık hızı sıfır olacaktır.

Advertisement

Birbirlerine doğru zıt yönlü fakat simetrik olmayan atmalar karşılaşmanın çeşitli anlarında değişik şekilli bileşke atma meydana gelir. Atmalar simetrik olmadığından tamamen birbirini söndürmezler, ancak atmalar arasındaki uzaklığın orta noktası hareketsizdir.

O halde aynı yönde veya zıt yönde iki atma ister simetrik olsun ister olmasın birbiri içinden geçerek şekillerini ve hızlarını değiştirmeden yollarına devam ederler. Bu özellik ışıkta da gözlenmektedir. Mesela farklı ışık kaynaklarından çıkan ışınlar birbiri içinden geçerek perde üzerinde ayrı aydınlanma bölgeleri oluştururlar.


Leave A Reply