B Grubu Vitaminleri Görevleri Nelerdir? B Grubu Vitamini Eksikliğinde Yaşananlar

0
Advertisement

B Grubu vitaminleri nelerdir? B grubu vitaminlerinin özellikleri, vücuttaki görevleri, eksikliği sonucu meydana gelen hastalıklar hakkında bilgi.

B Grubu Vitaminleri

Bunlar, suda eriyen vitaminlerdir. Her ne kadar B kompleks vitaminlerinin her biri farklı kimyasal yapıda iseler de birbirlerine karşı bağımlıdırlar ve birlikte çalışarak bir grup oluştururlar.

vitamin b

Kaynak: pixabay.com

Metabolizma için yiyeceklerden alınan protein, karbonhidrat ve yağların enerjiye dönüştürülmesi çok önemlidir. B kompleksi vitaminleri de organizmanın bu dönüşümü verimli yapabilmesi, metabolizma çalışmalarının en iyi şekilde olabilmesi, örneğin sinir ve sindirim sistemlerinin beynin görevlerini en üst seviyede başarmalarını sürdürmeleri ve doğru çalışmaları için çok gereklidirler. Bu vitaminler aynı zamanda cilt, saç, göz, ağız ve karaciğer sağlığına ve çalışmalarına katkıda bulunurlar. Bazı B grubu vitaminleri de organlara ve kaslara oksijen taşıyan hemoglobinin oluşumunu kontrol eder.

Organizma, B grubu vitaminlerini depolayamadığından her insanda herhangi bir zamanda herhangi bir B vitamini eksikliği olabilir. Gereksinim, kişinin fiziksel hareketliliğine, aldığı kaloriye, alkol alışkanlığına bağlı olarak değişebilir. B grubu vitamin gereksinimi, ameliyatların ertesinde, ağır enfeksiyonlarda ve stres esnasında da artar.

B Grubu Vitaminleri Yetersizliği, Yetersizlik Belirtileri ve Görülen Hastalıklar

  1. Yorgunluk, tedirginlik, sinirliliğe, hafif depresyon hâlleri B grubu yetersizliği belirtisi olabilir.
  2. Sedef hastalığı ve cilt sorunları yetersizlik göstergesi olabilir.
  3. Kansızlık (anemi), iştahsızlık, uykusuzluk ve uyuşukluğun tümü B kompleksi vitaminleri eksikliğinden olabilir.
  4. Herhangi bir belirti ortaya çıkmadan önce uzun süre B vitamini yetersizliği olması mümkündür. Bu şekilde devam eden bir yetersizlik herhangi bir fiziksel belirti göstermeksizin zihinsel değişikliklere neden olur.
  5. Çok içki içenlerde de yetersizlik olabilir. Alkolün B grubu vitaminlerine olumsuz etkisi vardır.
  6. Ağırlıklı olarak konserve gıdalarla beslenenlerde yetersizlik çok olur.
  7. B grubu vitaminleri suda eridikleri için çok işlem görmüş yiyeceklerde büyük ölçüde kayba uğrayacaklarından, bu yiyeceklerle beslenenlerde de yetersizlik fazla görülür.
  8. İyi beslenemeyenler, bakımsız yaşlılar, ekonomik durumu iyi olmayanlar ve bilinçsiz beslenenler de B grubu vitamini eksikliğinden çok etkilenirler.
  9. Antibiyotikler bağırsaklardaki enzimlerin yapılarını bozduğu için uzun süı e antibiyotik kullananlarda eksiklik ortaya çıkar.
  10. Hamilelerde ve süt veren annelerde yetersizlik görülür, büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda vitamin gereksinimi fazladır.

Yiyeceklerdeki Kaybı

1.B grubu vitaminlerinde kayıp en çok, sebzelerin pişirme sularının kullanılmamasından kaynaklanır. Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerinde de haşlama ve pişirme suları kesinlikle atılmamalı, mutlaka değerlendirilmelidir.

2.B grubu vitaminlerinden thiamin – riboflavin, pantothenik asit; yemek sodası, kabartma tozu (baking powder) ve benzeri yapıdaki alkalilere karşı çok hassastırlar. B vitamini içeren malzeme ile pasta ve kek (cake) yaparken bu alkaliler kullanılırsa vitamin kaybı çok olur.

Advertisement

3.Pantothenik asit, sirke gibi asitlere karşı çok duyarlıdır.

4.Sosis, salam gibi yiyeceklerin rengini kızartan ve koruyucu olarak kullanılan sülfür dioksit, nitrit ve nitrat tuzları thiamin kaybına neden olur.

5.Pantothenik asit ve riboflavin gibi B vitaminleri sıcağa karşı çok hassastır. Bu sebeple pişirme esnasında kayıpların olması kaçınılmazdır. Riboflavin ışığa karşı da çok duyarlı olduğundan, yiyeceklerin karanlıkta saklanması ve ağzı kapalı kaplarda pişirilmesine özen gösterilmelidir.


Leave A Reply