Balletto Nedir? Tanımı, Önemli Eserleri ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Balletto nedir? Ballettonun tanımı, özellikleri ve balletto ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Balletto, 16. yüzyıl sonu ve 17. yüzyıl başlarında İtalya’da ortaya çıkan, hafif bir vokal müzik tarzıdır. Dans müziğini andıran ve dönemin başlıca vokal müzik formu olan madrigal ile de pek çok ortak özellikler taşıyan balletto’da sözler tipik olarak kıtalar halinde düzenlenmiştir ve her iki kıtadan biri “fa-la-la” nakaratıyla biter. Balletto’nun dönemin canzonetta, villota, villanesca ve vilanella gibi öbür hafif türleriyle ortak bir özelliği de, kuvvetli ve zayıf vuruşların belirgin biçimde birbirini izlemesidir.
Müzik
Balletto terimini ilk kez İtalyan besteci Giovanni Gastoldi 1591’de kendi yapıtlarından birini adlandırmak üzere kullandı: Balletti a cinque voci… per cantare, sonare, et ballare (Beş Sesli Ballettolar… Söylemek, Çalmak ve Dans Etmek İçin).

İngiliz besteci Thomas Morley İtalyan tarzından büyük ölçüde etkilenmiş olmakla birlikte, First Booke of Ballets (1595; Birinci Baleler Kitabı) adlı yapıtında balletto”nun kontrpuan ve armoni boyutlarını genişletti. Morley’nin üslubu yalnızca İngiliz bestecileri değil, Alman besteci Hans Leo Hassler ve onun genç çağdaşlarını da etkiledi. Bu bestecilerin çalışmalarıyla balletto, 17. yüzyılın başlarında daha çok çalgı müziğine yaklaştı ve daha homofonik bir nitelik kazandı.

Alman besteci Johann Hermann Şchein’ın süitlerinde ve 17. yüzyıl sonlarının İtalyan çalgı müziği yapıtlarında da sık sık balletto örneklerine rastlanır. Gerek İtalyan Girolamo Frescobaldi’nin, gerekse 18. yüzyılda J. S. Bach‘ın çalgı müziği yapıtlarında balletto başlıklı bölümler bulunur. Ayrıca, 15. yüzyılda İtalya’da çok yaygın olan bir dramatik koreografı formuna da balletto adı verilmiştir.

Özellikleri Nelerdir?

Balletto, Rönesans dönemi İtalyan müziğinde kullanılan bir dans formudur ve öncelikle çalgı müziği olarak icra edilirdi. İlk olarak İtalya’da geliştirilen bu dans formu, daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde de yaygınlaştı ve gelişti.

Balletto, genellikle 4/4’lük zaman imzasına sahip hızlı bir tempoda çalınır ve üç bölümden oluşur. İlk bölüm, bir melodi ve ritimik figürler içerirken, ikinci bölümde, melodi kısmen veya tamamen değişir. Üçüncü bölüm, ilk bölümün tekrarını içerir ve genellikle bir koda ile sona erer.

Advertisement

Balletto, İtalyan Rönesans müziğinde önemli bir yere sahipti ve bu dönemde birçok ünlü besteci tarafından kullanıldı. Örneğin, Claudio Monteverdi’nin “Orfeo” adlı operası, içerdiği birçok balletto ile tanınır.


Leave A Reply