Banotu Nedir? Banotunun Faydaları Nelerdir?

0
Advertisement

Banotu nedir? Banotunun faydaları nelerdir? Banotu ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Banotu (Hyoscyamus niger), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından, boş alanlarda, yıkıntılarda ve çöplüklerde kendiliğinden yetişen biryıllık ya da ikiyıllık zehirli bitki.
Banotu
Avrupa’nın orta ve güney bölümleriyle Asya’nın batısında, Hindistan ve Sibirya’ya kadar uzanan yerlerde yetişir. Türkiye’de de tarla kenarlarında ve boş alanlarda çok sık rastlanan banotunun, kuvvetli ve baş döndürücü bir kokusu vardır. Biryıllık banotu, yaz boyunca 30-60 cm yüksekliğe kadar büyüdükten sonra çiçek açarak tohum verir.

İkiyıllık olanı ise ilk mevsim boyunca yalnızca tabanda demet biçiminde yapraklar oluşturur; kışın bu yapraklar kaybolur ve baharda bitkinin kalın ve etli kökünden dallanmış, çiçekli bir gövde çıkar. Bu gövde, biryıllık bitkininkinden çok daha uzun ve güçlüdür. Macaristan, eski SSCB, Mısır ve ABD’de ticari amaçlı üretimi yapılan Hyoscyamus niger ile Mısır banotunun (H. muticus) kurutulmuş yapraklarından, atropin, hiyosiyamin ve skopolamin gibi zehirli alkaloitler çıkarılır. İlaç sanayisinin önemli hammaddeleri olan bu alkaloitler Fransa’da beyaz banotundan {H. albus) elde edilir.

Banotunun yapraklan, bazı ülkelerde yasadışı olarak tütüne katılır; Hindistan’da ise içki yapımında kullanılır. Yapraklardan daha fazla alkaloit içeren banotu tohumları da gene Hindistan’da diş ağrılarına karşı kullanılır. Yapraklarında bu tür uyuşturucu alkaloitler bulunduğu için, banotunun ancak doktor denetimi ve gözetimi altında kullanılması gerekir. Özellikle ikiyıllık banotundan çıkarılan ve arıtılan bu kimyasal maddeler kas spazmlarının, sinir bozukluklarının ve histerinin tedavisinde çok etkilidir.


Leave A Reply