Barbus Balığı Özellikleri ve Bakımı

0
Advertisement

Barbus Balığı nasıl bir balıktır? Barbus Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

BARBUS BALIĞI

Bu türün balıkları gürbüz ve geniş gövdelerinde parlak renkli pulları olması bir çoğunda renk bandı bulunmasıyla belirlenirler. Son derece aktif ve hareketli balıklardır Çoğunlukla Seylan, Hindistan ve Malaya’nın tatlı sularında bulunurlar. Afrika kaynaklı yüzden fazla üyesi bulunmasına rağmen bunların akvaryumlarda üretilmesi oldukça zor olduğundan daha az tanınırlar.

Bu geniş türün beğenilen üyelerine değinelim.

1) BARBUS ARULLUS

Güney Doğu Asya’nın tatlı sularının güzel balıklarından biridir. Dişisini erkeğinden ayırmak fazla zor sayılmaz. Erkeğin sırt yüzgeci daha gelişmiş olup dikey renk bantları daha belirlidir. Doğada boyları 12 santime ulaşır. Üremeleri tüm türde aynıdır. Bitkilerin üzerinde yumurtaları izlemek mümkün.

Advertisement

Üremede en elverişli bitki Cabomba, Mryophillum, Elodeadır. Erkek dişiyi kovalar ve ona çarpar. Dişi yumurta bırakırken çoğunlukla sırtüstü döner ve yumurtaların bitkilere tutunmasına olanak hazırlar.

2) PEMBE BARBUS (BARBUS CONCHONUS)

Bu balık da Hindistan kaynaklıdır. Doğada boyu 12 cm. kadar erişebilir. Akvaryumda ise ancak 8 cm e kadar büyüdükleri görülür. Sırt kısmı gümüşi parıltılı açık pembe bir renkte olup gövdesinin kuyruk yüzgecine yakın bir yöresinde koyu renk bir beneği vardır. Yumurta dökme mevsimi yaklaşınca bu açık pembe renk koyulaşır, özellikle erkeğinde koyu pembe ve portakala yakın bir görünüme kavuşur. Sırt ve karın yüzgeçleri duman rengi, kuyruğu ise pembedir. Dişi erkeğinden renklerinin daha soluk olmasıyla ayırt edilir. Severek yaşadığı ısı 15°-16°C dır.

3) BARBUS SEMİFASCİOLATUS

Çinin güney doğusunun bu balığın anavatanı olduğu bilinmektedir. 6 santimi ancak bulur. Gövdenin yanları yeşil altın renginde olup 3 veya 4 dikey bant sırttan başlayarak gövdenin yarısına kadar iner. Balığın yüzgeçleri üreme zamanı ve akvaryum koşulları mükemmel olduğu zaman pembe renklidir Üremesi türünün genel karakterine uygundur. Üreme ısısını 24°C olarak tavsiye ederiz.

4) KARA BARBUS-KARA YAKUT (BARBUS NİGROFASCİATUS)

Advertisement

Boyu ancak 5 santimi bulan küçük bir mücevherdir. Anavatanı Seylan olan bu balığın temel rengi gri olup beş siyah bant bu gövdeyi altı parçaya böler. Balığın başı kırmızı olup üreme zamanı koyulaşarak yakut rengi olur. 15°-16°C sağlıklı yaşamaları için yeterli bir ısıdır. Üreme ısısı 25°C olarak ayarlanırsa olumlu sonuç alınır. Türünün genel üremesine uygunluk gösterir. Çift birbirlerine çarptıktan sonra yumurtalar düşerken sırt üstü dönerek onların yapraklara yapışmasını sağlarlar.

Yavrular gümüşi gri renkli ve koyu renk bantlıdırlar.

5) TETRAZON (BARBUS TETRAZONA)

Bu ailenin akvaryumlarda rastlanan en güzel ve göz doldurucu temsilcisidir diyebiliriz. Boyu en fazla beş santime erişebilen, canlı renkli bir balıktır. Vücudu, genel olarak koyu altın sarısı veya gümüşi bir renktedir. Çeneleri, sırt ve karın yüzgeçleri kırmızıdır. Türe ismini veren dört dik siyah bantla süslüdürler. Sırt yüzgecinde siyah ve kırmızı bant görülür.

Vatanı Sumatra, Cava, Borneo olan bu balıklar son derece hareketlidirler. Süratle yüzerler ve durup dinlenmek bilmezler. Beş altısının bulunduğu akvaryumu sıkılmadan dakikalarca seyredebilirsiniz. Bir oyun oynar gibidirler. Ani hareketler ve sert dönüşlerle birbirlerinin peşi sıra yüzerler yüzeye veya dibe doğru dik çıkış ve dalışlar yaparlar.

Bekletilmiş sudan hoşlanırlar. Yüksek ısıyı gerektirirler. En iyi bağdaştıkları ısı 25°C tır. Erkeklerini dişilerinden ayırt etmek zordur. Son derece birbirlerine benzerler. Fakat dişilerin karın yüzgeçleri daha kırmızıdır. Karma akvaryumlarda beslenilmesini tavsiye etmeyiz.

Barbus türünün tümü gibi kuru yemden ve yeşillikten pek hoşlanmazlar. Su kurdu, su piresi, sinek larvası severek yediği yemlerdendir. Devamlı kuru yemle besleme renklerinin canlılığını yitirmesine, sağlığının bozulmasına neden olabilir. Hiç olmazsa haftada bir iki kez canlı yemle beslemek zorunludur. Bunu bulmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu takdirde karides yumurtası verebilirsiniz.

Barbus Tetrazona’nın dört benzeri vardır. Bunlar benzer özellikler gösterirler, ancak gövdelerini bölen bantlarda farklılık vardır. Her tür gövdesindeki bant sayısına göre isimlendirilir.


Leave A Reply