Böbreklere Neler Zarar Verir? Zarar Veren Yiyecek İçecek ve Alışkanlıklar

0
Advertisement

Böbreklerimizin sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Böbreklere zarar veren yiyecekler, maddeler ve alışkanlıklar nelerdir?

böbrek ağrısı

Kaynak: pexels.com

Böbreklere Neler Zarar Verir?

Çok fazla protein

Sağlıklı bir diyet için protein gereklidir. Fakat böbrekleriniz normal çalışmıyorsa, çok fazla protein almak onlara aşırı yüklenme yapabilir. Doktorunuza danışın. Farklı tipte proteinlerden küçük porsiyonlar tüketmeniz gerekebilir. Yumurta, balık, fasulye ve fındık iyi protein kaynaklarıdır.

Tuz

Bazı insanlarda çok fazla tuz tansiyonu artırabilir ve böbrek hasarını hızlandırabilir. Ayrıca, bulantı, şiddetli ağrı ve sıkıntı çekilmesine neden olabilen böbrek taşlarına da yol açabilir.

Sigara içmek

Sigara sadece yüksek tansiyon ve tip 2 diyabeti kötüleşmekle kalmaz – böbrek hastalığının önde gelen iki nedeni – aynı zamanda tedavi için kullanılan ilaçlara müdahale edebilir. Ayrıca böbreklere kan akışını yavaşlatır ve zaten böbrek hastalığı olan insanlarda böbrek problemlerine neden olabilir.

Alkol

Ağır içiciler böbrek hastalığı riskini iki katına çıkarırlar. Hatta tek bir gecelik alkol alımı (2 saatten daha az dört ya da beş içecek) bazen “akut böbrek hasarı” na yol açabilir. Bu durum, ciddi böbrek hasarına neden olabilir.

Diyet İçecekler

Günde iki veya daha fazla diyet içecek alıyorsanız, böbrek hastalığına yakalanma olasılığınız daha fazladır. Bir çalışma, diyet içecek alan kadınların, diğer kadınlara kıyasla 20 yıl sonra % 30 daha az çalışan böbreklere sahip olduklarını gösterdi. Şekerli içecekler aynı etkiye sahip değildi.

Advertisement

Susuzluk

Böbreklerinizin düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Yeteri kadar su almamak – özellikle sık sık meydana gelirse – böbrek hasarına neden olabilir. İhtiyacınız kadar su içip içmediğinizi idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. İdrarınızı rengi açık sarı olmalıdır.

Ağrı kesiciler

Düzenli olarak alındığında, büyük miktarlarda reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar – asetaminofen, aspirin ve ibuprofen – böbreklere zarar verebilir. Aldığınız ağrı kesicileri, miktarlarını ve alternatiflerini doktorunuzla görüşün.

Yasadışı ilaçlar

Kokain, eroin veya metamfetamin kullanımı (birçok nedenden dolayı iyi bir fikir değildir), farklı şekillerde böbrek hasarına neden olabilir. Bu ilaçların bir kısmı, yüksek kan basıncına da yol açabilir – bu da böbrek hastalığının önde gelen nedenlerinden biridir.

Yoğun Antrenman

Çok uzun süre çok fazla çalışmak, hasarlı kas dokusunun çok hızlı bir şekilde parçalandığı bir durum olan rabdomiyolize neden olabilir. Aşırıya kaçmayın. Egzersizlerinizi kademeli olarak arttırın – birdenbire çok yoğun hale getirmeyin. Yapabilirseniz, yüksek ısı ve nemde çalışmayın. Kas ağrısı ve koyu renkli idrarınız varsa doktorunuza başvurun.

Vücut Geliştirme Steroidleri

Bazı insanlar aşırı hormon almak için – erkek hormonu testosteron gibi çalışan ilaçlar – anabolik steroidler alırlar. Fakat böbrek hasarınıza sebep olabilir. Bu vücut bölgelerinizi şişirebilir, kanınızda protein kaybetmenizi sağlar ve size yüksek kolesterol verir.

Mide ekşimesi ilaçları

Mide asidini azaltan proton pompa inhibitörleri (PPI) adı verilen ilaçlar, uzun bir süre aldığınız takdirde böbreklerde şişmeye neden olabilir. Bazı çalışmalar, bu ilaçları almanın uzun vadede böbrek hastalığına yakalanma olasılığını artırabileceğini göstermektedir. Endişe ediyorsanız, doktorunuzla bu konuyu görüşün.

Advertisement

Strep Boğaz Enfeksiyonu

Bu enfeksiyona sahip olduğunuzda, vücudunuz savaşmak için antikor adı verilen proteinleri üretir. Fazlası böbrekleri iltihaplandırabilir. Genellikle uzun sürmez, ancak bazı insanlar için böbrek hasarı kalıcı olabilir. Strep boğazınızın olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda doktorunuza başvurun.


Leave A Reply