Burundan Nefes Almak Neden Daha Sağlıklıdır?

0
Advertisement

Ağzımız yerine neden burnumuzdan nefes almalıyız? Sağlığımız için burundan nefes almak neden daha iyidir? Burundan nefes almanın avantajları.

Burundan Nefes Almak Neden Daha Sağlıklıdır?

Burundan Solunum Enfeksiyon Riskini Azaltır

Burnunuzdan nefes aldığınızda, hava ısınır, nemlenir ve nitrik oksitle karıştırılır. Nitrik oksitin iki önemli işlevi vardır. Zararlı bakterileri öldürür ve solunum yollarınız, damarlarınız ve kılcal damarlarınızda vazodilatatör (Damar genişletici etkiye sahip ilaç) görevi yapar.

Vücudumuzda, havadaki bakterilerin iletişim kurmak için kullandığı, kimyasallarla reaksiyona girerek, burnunuzdan nefes alırken burnun reseptörlerini uyaran bir T2R38 geni vardır. Bakteri öldüren nitrik oksidi uyarır, böylece enfeksiyon riskimiz burnumuzdan nefes aldığımızda azalır.

Daha İyi Kan Akışı ve Akciğer Hacmi Sağlar

Nitrik oksit tarafından yapılan vazodilatasyon, alveollerin yüzey alanını arttırır, burada oksijen bronşiyal tüplerin ucunda emilir, bu da burnunuzdan nefes aldığınızda daha fazla oksijenin daha etkili bir şekilde emilmesini sağlar.

Nazal solunum (ağız solunumu yerine) dolaşımı, kandaki oksijen ve karbon dioksit seviyelerini arttırır, solunum hızını yavaşlatır ve genel akciğer hacimlerini artırır.

Advertisement

Vücut Sıcaklığının Korunmasında Yardımcı Olur

İç burun, solunum sistemi iklimlendirme ihtiyacının sadece % 90’ını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda dışarı atılan ısı ve nemin yaklaşık % 33’ünü de kurtarır.

Beyin Fonksiyonlarını Arttırır

Beynin beyni olarak da bilinen hipotalamus, vücudumuzdaki pek çok işlevden, özellikle de otomatik olarak yapılan: kalp atışı, kan basıncı, susuzluk, iştah ve tabii ki uyanma uyku döngüleri gibi, sorumludur. Hipotalamus ayrıca hafıza ve duyguyu etkileyen kimyasalların üretilmesinden de sorumludur.

Genel bir vücut döngüsünün bir parçası olan burun döngüsü, hipotalamus tarafından kontrol edilir. Bir tarafta sempatik baskınlık, ipsilateral konkalanın nazal vazokonstriksiyonuna neden olurken, diğerinde parasempatik baskınlık, kontralateral koninin nazal vazokonstriksiyonuna neden olur. Sağ burun deliği, artan sol beyin aktivitesi ve geliştirilmiş sözel performans ile korele olurken sol burun deliğinden artan hava akımı, artan sağ beyin aktivitesi ve artan mekansal performans ile ilişkilidir.

Burundan nefes almak da hava girişini sınırlandırır ve birini yavaşlamaya zorlar. Doğru burun solunumu, çoğu insan için hipertansiyon ve stresi azaltır.

Egzersiz sırasında yardımcı olur

Akciğerler, enerji seviyemizin birincil kaynağıdır. Ağızla karşılaştırıldığında, küçük burun deliklerinden nefes aldığınızda, bir arka basınç oluşur ve dışarı verilen hava kısıtlanır ve yavaşlar, bu da tam olarak akciğerlerin daha fazla oksijen almak için kullandığı zaman olur.

Hava kaçışını yavaşlatır, böylece akciğerler onlardan oksijen almak için daha fazla zamana sahiptir. Uygun oksijen-karbon dioksit değişimi olduğunda, kan dengeli bir pH sağlayacaktır. Oksijen alımımız, çoğunlukla burun boyunca kısıtlanmış nefes verme sırasında gerçekleşir. Karbon dioksit çok hızlı bir şekilde kaybolursa, ağız solunumu gibi, oksijen emilimi azalır. Egzersiz sırasında daha iyi bir performans istiyorsanız, aşırı solunumu veya hiperventilasyonu – ağızdan solunumu durdurmalısınız.

Advertisement

Ağızdan Solunumdan Kaçının

Ağızdan nefes almak sadece acil durumlar içindir. Ağzınızdan nefes alırsanız, nefes alma sürecindeki birçok önemli aşamayı atlarsınız ve bu, horlama ve uyku apnesi gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir.

Vücudunuzda daha az oksijen olduğunda (FEO2 seviyeleri azalırsa), ağızda da solunum yapmaya zorlanabilirsiniz. Bunlar bahsettiğimiz acil durumlardır.

Burnunuz, soluduğunuz havayı vücudunuz için hazırlayan tek organdır. Burnumuz 50’den fazla bakteri türüne ev sahipliği yapar – hem iyi hem de kötü – ve burnumuz havadaki kötü bakterilerin vücudumuza girmesine engel olur.

Burnunuzu baypas edip ağzınızdan nefes alırsanız, vücudunuza ulaşmak için kötü bakterileri durduramazsınız. Bunların en ölümcüllerinden biri, doğrudan enfeksiyonlara bağlı hastalıklara neden olabilecek veya kan ve kalp içeren stafil enfeksiyonlarına neden olabilecek toksinler üreten Staphylococcus Aureus’tur. Ağızdan nefes alma, sizi soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirecektir.


Leave A Reply