C Peptid Testi Nedir? Nasıl Yapılır? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir?

0
Advertisement

C Peptid nedir, neyi ölçer? C Peptid testi nasıl yapılır, yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir, nedenleri nelerdir? Hakkında bilgi.

C Peptid Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

C peptid testi nedir?

Bu test kan veya idrarınızdaki C-peptid seviyesini ölçer. C-peptid, pankreasta, insülinle birlikte yapılan bir maddedir. İnsülin, vücudun glikoz (kan şekeri) seviyelerini kontrol eden bir hormondur. Glikoz vücudunuzun ana enerji kaynağıdır. Vücudunuz doğru miktarda insülin yapmazsa, şeker hastalığı belirtisi olabilir.

C-peptid ve insülin, aynı anda ve yaklaşık eşit miktarda pankreastan salınır. Böylece bir C-peptid testi vücudunuzun ne kadar insülin yaptığını gösterebilir. Bu test, insülin seviyelerini ölçmek için iyi bir yol olabilir, çünkü C-peptidi vücutta insülinden daha uzun kalma eğilimindedir.

insulin

Kaynak: pixabay.com

C Peptid Testi Neden Yapılır?

Tip 1 ve tip 2 diyabet arasındaki farkı anlamaya yardımcı olmak için sıklıkla bir C-peptid testi kullanılır. Tip 1 diyabetle, pankreasınız insülini veya C-peptidi çok az yapar veya hiç yapmaz. Tip 2 diyabetle, vücut insülin yapar, ancak iyi kullanmaz. Bu, C-peptid seviyelerinin normalden daha yüksek olmasına neden olabilir.

Test ayrıca:

***Hipoglisemi olarak da bilinen düşük kan şekerinin nedenini bulmak.
***Diyabet tedavilerinin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek
***Pankreas tümörünün durumunu kontrol etmek amacıyla yapılır.

Advertisement

Doktorunuz diyabetiniz olduğunu düşünüyorsa, ancak tip 1 veya tip 2 olup olmadığından emin değilse bir C-peptid testine ihtiyacınız olabilir. Kan şekeri düşüklüğü belirtileri varsa (hipoglisemi) ayrıca bir C-peptid testine de ihtiyacınız olabilir. . Hipoglisemi belirtileri şunları içerir:

Terlemek
Hızlı veya düzensiz kalp atışı
Anormal açlık
Bulanık görme
karışıklık
Bayılma

C-peptid testi Nasıl Yapılır?

Bir C-peptid testi genellikle bir kan testi olarak verilir. Kan testi sırasında, bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan bir kan örneği alır. İğne yerleştirildikten sonra, test tüpü veya flakon içine az miktarda kan alınacaktır. İğne girip çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.

idrar

C-peptid, idrarda da ölçülebilir. Doktorunuz sizden 24 saatlik bir sürede tüm idrarırınızı toplamanızı isteyebilir. Buna 24 saatlik idrar örneği testi denir. Bu test için, doktorunuz veya bir laboratuvar çalışanı idrarınızı toplayabileceğiniz bir kap verecek ve numunelerinizin nasıl toplanıp saklanacağıyla ilgili talimatlar verecektir. 24 saatlik idrar örneği testi genellikle aşağıdaki adımları içerir:

Sabahları mesanenizi boşaltın ve bu idrarı yıkayın. Zamanı kaydedin.
24 saat boyunca, idrarın tamamını verilen kabın içinde saklayın.
İdrar kabınızı buzdolabında veya buzlu bir soğutucuda saklayın.
Örnek kabını belirtildiği gibi sağlık görevlinize veya laboratuvara gönderin.

Advertisement

Sonuçlar ne anlama geliyor?

Düşük bir C-peptid seviyesi, vücudunuzun yeterince insülin yapmadığı anlamına gelebilir. Aşağıdaki koşullardan birinin işareti olabilir:

***Tip 1 diyabet
***Addison hastalığı, adrenal bezlerin bozukluğu
***Karaciğer hastalığı
***Diyabet tedavisinizin iyi çalışmadığının da bir işareti olabilir.

Yüksek seviyede bir C-peptid, vücudunuzun çok fazla insülin yaptığı anlamına gelebilir. Aşağıdaki koşullardan birinin işareti olabilir:

***Tip 2 diyabet
***İnsülin direnci, vücudun insüline doğru şekilde cevap vermediği bir durumdur. Vücudunuzun çok fazla insülin yapmasına neden olarak kan şekerinizi çok yüksek seviyelere yükseltir.
***Cushing sendromu, vücudunuzun çok fazla kortizol adı verilen bir hormon yaptığı bir hastalık.
***Pankreasın bir tümörü

Sonuçlarınız hakkında sorularınız varsa, doktorunuzla konuşun.

C-peptid testi hakkında bilmem gereken başka bir şey var mı?

Bir C-peptid testi, sahip olduğunuz diyabetin türü ve diyabet tedavinizin iyi çalışıp çalışmadığı hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Ancak diyabet tanısı için kullanılmaz. Kan şekeri ve idrar şekeri gibi diğer testler diyabet taraması ve teşhisi için kullanılır.


Leave A Reply