Çemen Otunun Sağlık İçin Faydaları Kullanımı, Çemen Otu Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Çemen Otu nedir, ne işe yarar, ne için kullanılır? Çemen Otunun sağlık için faydaları ve yan etkileri nelerdir, nasıl tüketilir?

Çemen Otu

Çemen otunun sağlığa faydaları, anemiden kurtulma, mide rahatsızlıkları, solunum bozuklukları, ağız rahatsızlıkları, diyabet, iltihaplar, yaralar ve uykusuzluk gibi çeşitlidir. Emzirme döneminde faydalıdır, sindirim ve saç sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kalp sağlığını korurken, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve grip ve çeşitli enfeksiyonlara karşı koruduğu gösterilmiştir.

Çemen Otu

Çemen otu nedir?

Çemen otu, yıllık bir bitkidir. Fasulye ailesinin bir üyesidir ve bilimsel soyadı Fabaceae’dir. Orta ve Yakın Doğu’ya özgüdür ve Hint alt kıtasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yıllık bitkinin küçük yuvarlak yaprakları vardır. Hatta eski Mısırlıların, tohumları özellikle Tutankamon’un mezarında bulunduğu için bu bitkinin faydalarını anladıklarına dair kanıtlar bile var. Bu bitki dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yetiştirilmektedir, ancak çoğunluğu Hindistan’da yetiştirilmekte ve tüketilmektedir.

Çemen otu Besin Değerleri

Çemen otu, demir, magnezyum, manganez ve bakırın yanı sıra B6 vitamini, protein ve diyet lifi dahil olmak üzere çeşitli faydalı besinler içerir. Aynı zamanda antioksidanlar, kolin, trigonellin, yamogenin, gitogenin, diosgenin, tigogenin ve neotigojenler dahil olmak üzere güçlü fitobesinler içerir. Çemen otunun sağlık yararlarının çoğu, içindeki saponin ve liflerin varlığından kaynaklanmaktadır.

Çemen Otu’nun Sağlık Faydaları

Çemen otu bitkisel şifa için kullanılır ve aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanan birçok önemli sağlık yararına sahiptir.

Advertisement
Anne sütünü Arttırır

Pediatrics dergisi, emzirmenin geciktirilmesinin neonatal ölüm riskini artırabileceğini belirtiyor. Bu, anne yeterince anne sütü üretemediğinde olur. Çemen otunun bu yararının içindeki diosgenin varlığı sebebi ile olduğu düşünülmektedir. Journal of Alternative and Complementary Medicine, New York’ta yapılan araştırma, diyete çemen çayı dahil etmenin yeni annelere emzirmeyi artırmada yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır.

Adet Rahatsızlığını Azaltır

Çemen otu tohumları, adet rahatsızlığı ve ağrı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Journal of Reproduction & Infertility’de yayınlanan bir araştırma, adet gören kadınlar tarafından kullanıldığında çemen otu tozunun ağrıyı ve dismenore semptomlarını azaltmada işe yaradığını buldu.

Menopoz Belirtilerini En Aza İndirir

Menopoz, sıcak basmaları, uyku düzensizlikleri, kilo değişiklikleri ve vajinal kuruluk gibi çeşitli semptomlarla işaretlenir. Geleneksel tıp ve halk tıbbı bu semptomları yönetmek için çeşitli alternatifler sunar, bunlardan biri diyetlerimize kolayca dahil edilebilen çemen otu. 2017’de yapılan bir inceleme çalışması, çemen otunun testosteronun aşırı aktivitesini engelleyerek bu semptomları yönettiğini vurguladı. Phytotherapy Research dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, menopoz yönetimi için erişilebilir ve güvenli bir seçenek olarak çemen otu kabuğu ekstresi sunulmaktadır.

Kolesterol Seviyesini Düşürür

The British Journal of Nutrition’da yayınlanan araştırma, çemen otu tüketiminin kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. LDL (kötü) kolesterol seviyelerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olur, bu da ateroskleroz, kalp krizi ve felç gibi çeşitli durumları önleyebilir. Kan dolaşımındaki kolesterol içeriğini azaltarak kan pıhtısı oluşma riskini azaltırsınız.

Antikanser Potansiyeli

Çemen otu, özellikle meme kanseri ve kolon kanserini önleme açısından anti-kanserojen özelliklere sahiptir. Bitkide bulunan steroid diosgenin, özellikle kolon kanserinin önlenmesi ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, saponinler, hemiselüloz, müsilaj, tanin ve pektin gibi nişasta olmayan çeşitli polisakkaritler, kolesterol seviyelerini düşürür ve safra tuzlarının kolon tarafından yeniden emilmesini engeller. Bu, toksinlere bağlanabilir ve kolonun mukoza zarını koruyarak kolorektal kanseri ve kolonu olumsuz etkileyebilecek diğer koşulları azaltabilir.

Bazı çalışmalarda, çemen otunun antikanser etkileri sergilediği ve ayrıca apoptoz veya programlanmış hücre ölümüne neden olmaya yardımcı olabileceği bulunmuştur.

Advertisement
İştahı Bastırır

Phytotherapy Research dergisi, çemen otunun iştah üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yaptı. Çemen otunda bulunan doğal çözünür lif olan galaktomannanın sizi tok hissettirerek iştahı bastırmaya yardımcı olduğunu buldular.

Kardiyovasküler Riskleri Azaltır

Çemen otu tohumları, kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olan bir tür doğal çözünür lif olan yüzde 25 galaktomannan içerir.

Diyabeti Yönetmeye Yardımcı Olur

Çemen otu özü, tip I ve tip II diyabet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Bir pilot çalışma, şeker hastalarının diyetine çemen otu tohumlarının eklenmesinin kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Doğal lif olan galaktomannanın varlığı nedeniyle bitki, şekerin kan dolaşımına emilme hızını yavaşlatır. Amino asit 4-hidroksi izolösin, insülin salınımını düzenleyen çemen otunda bulunur. Bu, şeker hastalarında kan şekerinin yükselmesini ve yükselmesini önlemeye yardımcı olur; Günlük olarak kan şekerini kontrol etmek için genellikle 15-20 gram çemen otu tavsiye edilir.

Kabızlığı Giderir

Çemen otu, yüksek lif içeriği nedeniyle dışkıya hacim katar. Bu aynı zamanda kabızlık, ishal ve küçük hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur.

Böbrek sorunları

Geleneksel Çin tıbbı, çeşitli böbrek rahatsızlıklarından muzdarip hastalar için çemen otu kullanılmasını önermektedir. Bir hayvan araştırmasına göre, çemen otu böbreklerin kireçlenme miktarını azaltmaya ve böbrek taşı geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, iddiayı desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacaktır.

Boğaz Ağrısını Giderir

Çemen otu ayrıca boğaz ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığından kurtulmak için çok faydalıdır. Bir inceleme çalışması, tohumların boğazı temizlemede yararlı olabileceğini ve bir mukus çözücü görevi gördüğünü buldu. Ayrıca astım, saman nezlesi tüberkülozu, sinüzit ve kabızlıkta da kullanılabilir.

Çemen Otu

Diğer Faydalar

Çemen otunun diğer faydaları aşağıdakileri içerir:

  • Yaraları, iltihabı ve gastrointestinal rahatsızlıkları tedavi eder.
  • Antioksidan özelliklerinden dolayı serbest radikallerle mücadelede yardımcı olur.
  • Ayurveda ve Çin tıbbında, doğumu tetiklemek ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır.
  • Vücudun genel metabolizmasını ve sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Çemen otunun harici uygulaması, tahriş olmuş cilt ve diğer koşullardan rahatlama sağlar.
  • Bir febrifüj görevi görür ve kas ağrılarını giderir.

Çemen otu güvenli, bitkisel gıda olarak kabul edilir. Acı kereviz ve akçaağaç şurubu gibi pek çok kültürde baharat olarak kullanılır.

Ne kadar çemen otu almalı?

Çemen otunu belirli bir nedenle alıyorsanız, kullanım miktarı için bazı kısıtlamalar veya yönergeler olabilir. Örneğin, süt üretimini artırmak için (emziren bir anne olarak) çemen otu almak istiyorsanız, her gün 5500 miligrama kadar (günde yaklaşık 2-3 standart kapsül) alabilirsiniz. Bununla birlikte, sadece çemen otunu genel bir sağlık güçlendirici olarak kullanıyorsanız, çok daha düşük dozlar önerilir ve etkilerini hissetmek için gereklidir.

Çemen otu nasıl kullanır?

Çemen otunu aşağıdakileri içeren birçok şekilde kullanabilir ve tüketebilirsiniz:

Advertisement
  • Yapraklar kurutulup ot olarak kullanılabilir.
  • Çemen otu tohumları bütün olarak yenebilir ve genellikle belirli yemekler veya çorbalar için sos olarak kullanılır.
  • Tohumlar öncelikle baharat olarak kullanılır ve birçok Asya yemeğinin üzerine serpilir.
  • Bu tohumlar ayrıca köri ezmelerinde, çorbalarda ve güveçlerde aroma maddesi olarak toz halinde de kullanılabilir.
  • Bitkinin kendisi filizler ve mikro yeşillikler gibi bir sebze olarak kullanılabilir.
  • Çemen otu tozu, sağlıklı, enerji verici bir çay yapmak için de kullanılabilir.

Dikkat

Çemen otu güvenlidir ve vücudun çeşitli bölümleri için harika bir tonik olarak bilinir. Bununla birlikte, çemen otu, bazılarında, özellikle alerjisi olanlarda hafif gastrointestinal rahatsızlığa, ishal, gaz ve hazımsızlığa neden olabilir. Kadın üreme sistemi üzerindeki güçlü etkisinden dolayı düşüklere yol açabileceğinden hamilelikte tavsiye edilmez.


Leave A Reply