Çileğin Faydaları Nelerdir? Çilekte Hangi Vitaminler Bulunur?

0

Mis gibi kokusu ve muhteşem görünümü ile çok sevilen çileğin faydaları nelerdir? Hangi hastalık ya da durum için çilek nasıl fayda eder?

çilek

Çileğin genel özellikleri

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan çileğin, sağlık için pek çok yararı da bulunmaktadır. İnsanlar tarafından sevilen bir meyve olarak tüketilen çilek; rengi, kokusu ve tadı sayesinde sıkça tüketilen meyvelerin arasında yerini almıştır. Tabi bu tüketimle birlikte çilek yiyen her birey de çileğin içindeki pek çok enzimden ve sağlık açısından yararlı etkilerinden faydalanmaktadır. Çileğin genel özelliklerine baktığımızda; ilk olarak dünya üzerinde 600’e yakın çeşidi bulunduğu dikkatleri çekmektedir. Meyvelerin içerisinde çekirdeğinin iç kısımda değil de dış kısımda olduğu tek meyve çilektir. Esasen gül familyasından bir üye olan çileğin rengi ve kokusu insanlara çok cazip gelmektedir. Çilek doğadayken iki çeşit olarak yetişmekte, bir taraf insanların tüketebileceği türdür ve boyut olarak bildiğimiz çileklerdir. Diğer tür ise doğada daha yaban, olarak yetişen ve boyutları daha küçük olan, tat olarak da bizim yediğimiz çilekten daha yoğun bir tadı olan türdür.

Çilek Reçeli

Çileğin faydaları nelerdir?

Kalp sağlığı : Çileğin içerisindeki etken enzimler kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine, damar tıkanıklığının engellenmesine, herhangi bir durumda felç geçirme ya da inme inme gibi rahatsızlıkların geçirilme ihtimalinin düşürülmesine ve kanın pıhtılaşmasını engellenmesine yardımcı olmaktadır. İçerdiği ”polifenol”ler vücut genelinde kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini düşürmektedir.

Kanser : Antioksidan içeriği sayesinde vücutta dolanan zararlı organizmaları bloke etme etkisiyle çilek, iyi bir kanser önleyici doğal üründür. Kansere daha önceden yakalanmış hastaların da tedavi sürecinde çilek tüketmesi, kişinin bünyesine hastalıkla savaş sürecinde destek olmaktadır.

Kemik sağlığı : Çilek içerik olarak manganez ve K vitaminine sahiptir. Bu iki enzim, kemiklerin sağlıklı bir yapıya sahip olması ve gelişmesi adına çok büyük bir öneme sahiptir. Küçük yaştaki çocukların çilek tüketmesi iskelet yapılarının daha güçlü bir yapıda gelişmesine yardımcı olurken, yetişkin bireylerin çilek tüketmeleri de ilerleyen yaşlarda herhangi bir kemik hastalığına yakalanma risklerini düşürmektedir.

Çilek

Kolesterol : Çileğin içerisinde bulunan ”phytonutrient” maddesi, insan vücudundaki yüksek kolesterol seviyesini düşürmeye ve kolesterol seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olmaktadır.

Antioksidanlar : Çileğin sahip olduğu antioksidanlar; Alzheimer riskini azaltır, yaşlanmaya bağlı oluşan sağlık sorunlarının çabuk atlatılmasına yardımcı olur ve az önce değindiğimiz gibi kalp-damar rahatsızlıklarında, kanser hastalıklarında ve genel hastalıklarda vücut direncinin arttırılmasını sağlar.

Kabızlık : Kabızlığın giderilmesi için bol bol lifli gıdalar tüketilmesi gerekmektedir. Çilek de bu noktaya devreye girerek içeriğindeki bol miktarda bulunan lifle kabızlık sorununu engellemeye yardımcı olmaktadır.

Diyabet : Diyabet hastalarının şekerli her şeyden uzak durmasına karşın, az miktarda yiyecekleri çilek (1 kase miktarında gibi) sağlık açısından olumlu sonuçlar yaratabilir. Üstelik az önce değindiğimiz lifli içeriği sayesinde diyabet hastalarında uzun süre tokluk hissi yaratabileceği ve buna bağlı olarak daha az karbonhidratlı ve şekerli ürünler tüketilmesine yardımcı olabileceği söylenmektedir.

Cilt: İçerdiği C vitamini sayesinde cilde müthiş faydalar sağlar. Çileğin içerisindeki C vitamini miktarı, normal bir greyfurtun ya da portakalın içerdiği C vitamini miktarından daha fazladır. Cilt kuruluğu problemlerini, genç yaşta oluşan kırışıklık problemlerini çözmek için birebir bir besindir. Üstelik sadece besin yoluyla değil, maske olarak yüze uygulandığında ya da püre haline getirilip yüze sürüldüğünde de oldukça faydalı etki yaratmaktadır.

Çilek

Çilekte hangi vitaminler bulunur?

  • 1 gr. protein (günlük protein ihtiyacının %2’sini karşılamaktadır)
  • 0.4 mg. E vitamini (günlük E vitamini ihtiyacının %2’sini karşılamaktadır)
  • 0.1 mg. B6 vitamini (günlük B6 vitamini ihtiyacının %3’ünü karşılar)
  • 34.6 mg. fosfor (günlük fosfor ihtiyacının %3’ünü karşılar)
  • 64.7 mg. C vitamini (günlük C vitamini ihtiyacının %14’ünü karşılar)
  • 3.2 mg. K vitamini (günlük K vitamini ihtiyacının %4’ünü karşılar)
  • 0.1 mg. bakır (günlük bakır ihtiyacının %3’ünü karşılar)
  • 0.6 mg. manganez (günlük manganez ihtiyacının %28’ini karşılar)
  • 220 mg. potasyum (günlük potasyum ihtiyacının %6’sını karşılar)
  • 0.2 mg. çinko (günlük çinko ihtiyacının %1’ini karşılar)

Leave A Reply