Çocuklarda Böbrek Hastalıkları Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Çocuklarda ve bebeklerde böbrekte yaşanan problemler, hastalıklar nelerdir? Böbrek hastalıklarının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

cocuk hasta

Kaynak: pexels.com

Çocuklarda Böbrek Problemleri

Genellikle olağanüstü derecede düzenli ve etkili biçimde çalışan organlar olan böbreklerin çalışması, bazı durumlarda aksar.

Şok durumu, aşırı su yitimi, böbrek hastalığı ve enfeksiyon gibi durumlar, böbreklerin süzme gücünü azaltabilir ve kaçınılmaz olarak bedendeki kimyasal maddeler dengesinin bozulmasına yol açar.

BELİRTİLER

Böbrekler, bir enfeksiyonun ya da bir darbeden kaynaklanan ivegen böbrek yetmezliğinin sonucu olarak kısa süre içinde işlev yapamaz duruma gelirse, çocuğunuz çok az idrar çıkaracak ya da hiç çıkaramayacak ve büyük bir olasılıkla, ayak bileklerinde şişmeyle birlikte, yüzü şişkin görünecektir. Hızlı hızlı soluk alıp vermesine karşılık, uykusu gelecektir. Daha ciddi durumlarda, çırpınmalar da geçirebilir. Bir aksaklık olduğunu gösteren öbür belirtiler arasında, idrarda kan ya da irin bulunması, idrar çıkarırken ağrı duyması sayılabilir.

Özellikle sıcak ve kuru havalardaki su yitimi, idrar üretiminde yetersizliğe neden olur; ama çocuğunuzun bol bol sıvı şeyler içmesi koşuluyla, bu daha ileri gitmez.

Süreğen böbrek yetmezliği belirtileri, ilerleyici bir hastalıktan kaynaklanıyorlarsa, çok açık biçimde olmazlar. Çocuğunuzun başı ağrıyabilir; rengi soluk olur; iştahı kesilir. Midesi bulanabilir; hattâ kusabilir. Bir süre sonra, beden gelişmesinin durduğunu, eklem ağrılarından ve kuruyan derisindeki kaşıntıdan şikâyet ettiğini farkedebilirsiniz.

Advertisement

Süreğen böbrek yetmezliği konusunda en ufak bir kuşkunuz bile varsa, çocuğunuzu doktora götürün. Çocuğunuzun idrarında böbreklerin uzaklaştırması gereken proteinlerin bulunup bulunmadığını belirlemek için laboratuvar incelemeleri yaptıracaktır.

NEDENLER

Böbrekleri etkileyen hastalıkların, çocuklarda en sık görülenleri, böbrek iltihabı (nefrit) ile böbrek dokularının yozlaşmasıdır (nefroz). Bunun yanı sıra, boğaz ağrısına yol açan streptokok bakterisi, kan dolaşımına girerek böbreklerde hastalığa yol açabilir. Ama bu enfeksiyon, günümüzde antibiyotikler sayesinde, eskiye oranla daha ender görülmektedir. Ayrıca, başka bakteriler de, böbrekleri idrar kesesine bağlayan borulara kadar ulaşabilirler.

TEDAVİ

Böbrek enfeksiyonlarının çoğu, antibiyotiklerle çabuk ve etkili bir biçimde tedavi edilebilir. Doktoru, hastalığı en etkili biçimde yok edecek olan antibiyotiği bulmak için, çeşitli antibiyotikler deneyebilir.

Böbrek yetmezliğine yol açmış nedeni tedaviden ayrı olarak, doktoru, çocuğunuzun bedeninde oluşmuş herhangi bir kimyasal denge bozukluğunu düzeltmeye de çalışacaktır: Özel bir beslenme rejimi önerebilir; bunun yanı sıra, kan basıncı (tansiyon) yüksekse, ilaç verebilir.

Diyaliz ancak, böbrekler ağır ya da düzeltilemeyecek biçimde zarar görmüşse önerilecektir. Bu yöntem, kandaki zararlı maddeleri süzen bir böbrek makinesine bağlanmayı gerektirir. Her diyaliz seansı beş saat kadar sürer ve her hafta birkaç seans diyalize girmek gerekebilir. Bu, çocuk bir yana, bir büyük için bile son derece sıkıntı verici olabilir; ama tek seçeneği, böbrek aktarımı yapılmasıdır.

Advertisement


Leave A Reply