Çocuklarda İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?

0
Advertisement

Çocuklarda, bebeklere, işitme kaybı, sağırlık belirtileri nelerdir, ilk olarak neler yapılmalıdır, tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda İşitme Kaybı;

Tam veya kısmi sağırlık genellikle doğuştan ya da bebeğin ilk altı haftalık yaşamı sırasında olagelen bir hastalıktan kaynaklanır. Aslında bir miktar duyma vardır ve erken teşhisle işitme aygıtları, dokunma ve görme duygularının gelişmesiyle çocuğun gelişmesine yardımcı olunur. Kulak tıkanması ya da orta kulak iltihaplanması veya kulak dış kanalının kulak ifrazatı ile kapanması nedeniyle çocukta işitme kaybı olabilir. Asıl sorun, anne-babanın çocuklarının sağır olup olmadığını nasıl fark edecekleridir. Küçük bir bebeğe sağırlık teşhisi koymak zordur. Bebekler altı aylık oluncaya kadar gürültülü sesler çıkarırlar ve duydukları bu tür sesler onları pek etkilemez. Ancak dört ile altı aylıkken sağır bir bebek, normal bir bebek gibi kendi ve başkalarının sesinden etki almadığı için sessizleşir ve kendi kendine mırıldanmaya başlar.

Ne kadar önemlidir?

Bir bebek iyi duymuyorsa, konuşmayı öğrenmesi de zor olacaktır. Çocuk, lisanının çoğunu daha konuşmaya başlamadan öğrenir. Bu nedenle duyamayan çocukların çevreleriyle iletişim kurmaları geçecektir. Kısmi sağırlık bile konuşmanın gelişmesini etkiler.

İlk olarak ne yapmalısınız?

Advertisement

Çocuğunuzun sırtı size dönükken oldukça gürültülü bir ses çıkarın ve başını size çevirip çevirmediğini kontrol edin. Sesi çıkarırken sizi görmemesini sağlayın. Tepki gösterirse giderek daha ufak ses çıkararak, duyma düzeyini tespit edin.

Doktora başvurmalı mısınız?

İşitme sorunundan şüpheleniyorsanız, olabildiğince kısa sürede doktora başvurun. Çocuğunuzun kulağında iltihap varsa ve duyma kaybı seziyorsanız, derhal doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor, çocuğunuzu muayene edip, klasik işitme testlerini uygulayacaktır. İşitme güçlüğü teşhis ederse, sağırlığın derecesinin tespiti için çocuğu bir kulak-burun-boğaz uzmanına göstermenizi ve odigometri testlerinin yapılmasını ister. Çoğu durumlarda bir işitme cihazı takılır. Bebekler altı aydan itibaren bu cihazlardan takabilirler. İşitme zorluğu sadece bir kulakta olsa bile çocuğunuzun her iki kulağına da işitme cihazı takılabilir. Çocuğunuzla nasıl konuşmanız gerektiği hususunda size bilgi verilecektir.

• Sağırlık tekrarlayan bir kulak iltihabından kaynaklanıyorsa, sağırlığa neden olan kanallardaki sıvıyı akıtmak için tıbbi müdahale yapılması gerekebilir.

Advertisement

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuz işitme aleti takıldıktan birkaç ay sonraya kadar sessiz kalırsa, endişelenmeyin. Duyduğu şeyleri kelimeler haline dönüştürmek için yapacağı değerlendirme zaman alır.

• Çocuğunuzla olabildiğince anlaşılır bir şekilde konuşun. Diğer kimselerin de onunla yüksek sesle, ancak bağırmadan konuşmalarını sağlayın.

• Çocuğunuz okula gidiyorsa, öğretmenle konuşup, sınıfın ön tarafında oturmasını sağlayın.


Leave A Reply