Trişin Nedir?

0

Beyaz renkli bir bağırsak solucanı türü olan Trişin ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca verildiği yazımız.

TrişinÇok ufak, beyaz bir bağırsak solucanıdır. Domuz, fare, tilki, kedi, köpek, ayı, porsuk, insan gibi memelilerde bulunur. Trişinin erkeği 1,5, dişisi 3-4 mm. boyundadır. Erişkinleri ince bağırsakta yaşar. Erkekle dişi burada çiftleşir, erkek ölür, dişisi bağırsak dokusuna girerek orada binlerce oğulcuk doğurur. Bu kurtçuklar kan damarları ile bir ihtimalle dokular arasından da geçerek, bulaşmadan 9 gün sonra kaslara, beyne, göğüs, karın, kalp zarı boşluğuna girerler. Burada biçimleri değişir, “kas trişini” adını alırlar. Kurtçuklar daha sonra limon biçiminde kapsüllerle çevrilir. Bu şekilde 24 yıl yaşayabilirler.

Trişin Hastalığı

Trişinler “trişinoz” denen bir haştalığa yol açar. Bu hastalık dünyanın hemen her yerinde vardır. Yalnız, Müslümanlık gibi domuz eti yenmesini yasak eden dinlere bağlı insanlarda bulunmaz. Hastalık insana domuz etinden, ya da çok nadir olarak yenen fare, kedi, köpek, tilki, ayı etlerinden geçer. Savaş, açlık, esirlik insanları bazen bu gibi etleri yemek zorunda bırakır.

Trişin hastalığı çeşitli bozukluklara yol açar. Beyin iltihabı, şiddetli bağırsak iltihabı, sürgün, kansızlık, ateş, kalp bozuklukları, kurdeşen, göz kapakları şişmesi, bulantı, kusma, kaslarda ağrılar, hareket zorluğu, kaburga kasları tutukluğu dolayısı ile solunumun güçlüğü, ense sertliği, çene kaslarında gerilme, bronşit, zatürree, kalp zarı iltihapları, idrarda kanama, sara nöbetleri, uykusuzluk bunların başlıcalarıdır. Çok defa hasta bu bozukluklar yüzünden ölür. Hastalığın yıllarca sürdüğü de olur.

Korunma ve Tedavi. — Ancak uzman bir hekimin gözetiminde ilaç tedavisi ile bu hastalıktan kurutlunabilir. Aksi durumda ölümlere varan istenmeyen sonuçlar doğabilir. Buradaki bilgiler sadece ansiklopesik bililer olup bu şekilde değerlendirilmelidir. Bulaşma önceden fark edilirse üç gün içinde mide yıkanır, müshil verilir. Bazı ilaçları varsa da bunların iyi geldiği henüz kesin değildir. Her şeyden önce, korunmaya önem vermelidir. Domuz kesimi çok dikkatle kontrol altına alınmalıdır. Tuzlama, tütsüleme, soğutma kurtçukları öldürmez. Onun için, domuz eti konservesi, hazır yemekleri de tehlikelidir. Etlerde trişin kurtçuklarının öldürülebilmesî için kilo başına 36 dakika kaynatılmalıdır. Gelişi güzel kızartılmış, pişirilmiş etlerin orta kısmı çiğ kalır. Mezbaha kontrolünden geçmemiş domuz eti katiyen yememelidir. (Bunlar genel bilgilerdir)


Leave A Reply