Dünyanın En Yavaş Hareket Eden Hayvanları, Hayatı Yavaştan Alıyorlar

0
Advertisement

Dünyanın en yavaş hareket eden hayvanları, uzun ömürlü de oluyorlar. Yavaşlık özellikleri savunma mekanizmalarını da oluşturuyor. İşte liste

Hayvanlar aleminde yavaş hareket eden bir yaratık olmak tehlikeli olabilir. Gezegendeki en hızlı hayvanlardan farklı olarak, yavaş hayvanlar yırtıcılardan kaçınmak için hıza güvenemezler. Savunma mekanizması olarak kamuflaj, tatsız sekresyonlar veya koruyucu kaplamalar kullanmalıdırlar. Tehlikelere rağmen yavaş hareket etmenin ve hayata “yavaş” yaklaşmanın gerçek faydaları olabilir. Yavaş hareket eden hayvanlar daha düşük dinlenme metabolik hızına sahiptir ve daha hızlı metabolik hızlara sahip hayvanlardan daha uzun yaşama eğilimindedir. Gezegendeki en yavaş hayvanlardan beşini öğrenin:

1- Tembel Hayvan

tembel hayvan

Kaynak: pixabay.com

Yavaşlık denilince akla ilk gelen hayvan tembel hayvan olacaktır. Adı ile müstesna bir hayvandır. Tembel hayvanlar Bradypodidae veya Megalonychidae familyasındaki memelilerdir. Çok hareket etme eğilimi göstermezler ve hareket ettiklerinde çok yavaş hareket ederler. Hareket kabiliyetleri nedeniyle, aynı zamanda düşük bir kas kütlesine sahiptirler. Bazı tahminlere göre, tipik bir hayvanın kas kütlesinin sadece yaklaşık % 20’sine sahiptirler. Elleri ve ayakları kavisli pençelere sahiptir ve ağaçlardan asılmalarına (genellikle baş aşağı) izin verir. Ağaç dallarına asılırken yeme ve uyku faaliyetlerini yaparlar. Tipik olarak dişi tembel hayvanlar ağaç dallarından sarkarken doğum yapar.

Tembel hayvanlar hareketsizliği, potansiyel yırtıcılara karşı bir savunma mekanizması olarak kullanılır. Tespit edilmekten kaçınmak için tropik ortamlarında kendilerini kamufle ederler. Tembel hayvanlar fazla hareket etmediğinden, üzerlerinde bazı ilginç böceklerin yaşadığı ve kürklerinde yosunların bile büyüdüğü görülmüştür.

2- Dev kaplumbağa

dev kaplumbağa

Kaynak: pixabay.com

Dev kaplumbağa Testudinidae ailesinden bir sürüngendir. Dev kaplumbağalar saatte yarım milden daha az bir hızla hareket eder. Çok yavaş olmasına rağmen, kaplumbağalar gezegendeki en uzun ömürlü hayvanlardan bazılarıdır. Genellikle 100 yaşın üzerinde, bazıları 200 yaşın üzerinde yaşarlar.

Dev kaplumbağa yırtıcılara karşı koruma olarak büyük boyutuna ve muazzam sert kabuğuna dayanır. Bir kaplumbağa yetişkinliğe ulaştığında, dev kaplumbağaların vahşi doğada doğal yırtıcıları olmadığı için çok uzun süre yaşayabilir. Bu hayvanlar için en büyük tehdit, yaşam alanı ve gıda kaybıdır.

Advertisement

3- Deniz Yıldızları

Denizyıldızı

Kaynak: pixabay.com

Denizyıldızları Phylum Echinodermata’daki yıldız şekilli omurgasızlardır. Genellikle merkezi bir diski ve beş kolu vardır. Bazı türlerin ek kolları olabilir, ancak beş en yaygın olanıdır. Çoğu denizyıldızı hızlı hareket etmez, sadece dakikada birkaç inç hareket etmeyi başarır.

Denizyıldızları sert dış iskeletlerini köpekbalıkları, tropik dev balıkları, yengeçler ve hatta diğer denizyıldızları gibi yırtıcılara karşı korumak için bir savunma mekanizması olarak kullanırlar. Bir denizyıldızı bir avcı saldırısında veya kazayla bir kolunu kaybederse, rejenerasyon yoluyla başka bir tane büyüyebilir. Denizyıldızı hem eşeyli hem de eşeysiz olarak çoğalır. Eşeysiz üreme sırasında, denizyıldızı ve diğer ekinodermler büyüyebilir ve başka bir denizyıldızının veya ekinodermin ayrı bir kısmından tamamen yeni bir hayvana dönüşebilir.

4- Bahçe Salyangozu

salyangoz

Kaynak: pixabay.com

Bahçe salyangozu Phylum Mollusca’dan bir tür kara salyangozudur. Yetişkin salyangozların sert bir kabuğu vardır. Salyangozlar çok hızlı hareket etmez, saniyede yaklaşık 1.3 santimetre. Salyangozlar tipik olarak bazı ilginç şekillerde hareket etmelerine yardımcı olan mukoza salgılarlar. Salyangozlar baş aşağı hareket edebilir ve mukoza yüzeylere yapışmalarına ve söz konusu yüzeylerden çekilmelerine karşı direnmelerine yardımcı olur.

Sert kabuklarına ek olarak, yavaş hareket eden salyangozlar, kötü bir kokusu ve hoş olmayan bir tadı olduğu için yırtıcılara karşı korumak için mukusu kullanır. Bu savunma mekanizmalarına ek olarak, salyangozlar bazen tehlike hissettiklerinde ölürler. Yaygın yırtıcılar arasında küçük memeliler, kuşlar, kurbağalar ve kaplumbağalar bulunur. Bazıları salyangozları bahçelerde veya tarımda yaygın olarak üretilen yiyecekleri tükettikleri için zararlı olarak kabul eder.

5 – Sümüklü Böcek

sümüklü böcek

Kaynak: pixabay.com

Sümüklü böcek salyangozlara benzerler, ancak genellikle bir kabuğu yoktur. Ayrıca salyangozlar kadar yavaşlar ve saniyede yaklaşık 1.3 santimetre hareket ederler. Sümüklü böcekler karada veya suda yaşayabilir. Çoğu sümüklü böcek yaprakları ve benzer organik maddeleri yemeye eğilimliyken, yırtıcı oldukları ve salyangozların yanı sıra diğer sümüklü böceklerini de tükettikleri bilinmektedir. Salyangozlara benzer şekilde, çoğu kara salyangozunun kafasında çift dokunaç vardır. Üst dokunaçlarında ışığı algılayabilen göz beneklerine sahiptirler.

Sümüklü böcekler vücutlarını kaplayan ve hareket etmelerine ve yüzeylere yapışmalarına yardımcı olan sümüksü bir mukus üretir. Mukus ayrıca onları çeşitli yırtıcılara karşı korur. Mukus sümüklü böcekleri kayganlaştırır ve yırtıcıların alması zorlaştırır. Mukusun kötü bir tadı vardır, bu da onları zevksiz kılar. Bazı deniz salyangozu türleri, salgıladıkları mürekkepli bir kimyasal madde de üretir. Besin zincirinde çok yüksekte olmamasına rağmen, sümüklü böcekler çürüyen bitki örtüsü ve mantarları tüketerek besin döngüsünde ayrıştırıcılar olarak önemli bir rol oynar.

Advertisement


Leave A Reply