Ensefalit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Ensefalit nedir? Ensefalit nasıl meydana gelir? Ensefalit belirtileri nelerdir? Ensefalit tedavisi, hakkında bilgi.Ensefalit iltihabı nasıl oluşur?

Ensefalit; bir enfeksiyon etkeninin istilası sonucu doğrudan virüs ya da bir yabancı kaynaklı proteinin doğurduğu aşırı duyarlılık sonucu immünolojik yoldan oluşan beyin dokusu iltihabıdır.

Ensefalit

Her ne kadar bakteri, mantar, protozoon ve virüs gibi değişik enfeksiyon etkenleri ensefalite neden olursa da, genellikle bu terim virüslerin yol açtığı beyin dokusu iltihapları için kullanılır. Klinikte, bilinç bozukluğu, karakter değişikliği, saramsı nöbetler, duyu bozuklukları gibi serebral belirtilerle birlikte kafa sinirlerine ait duyu ve hareket bozukluklarıyla tanınır. Beyin dokusunun iltihabı, beyin zarlarına da yayılacağından, beyin zarı iltihabı (menenjit) belirtileriyle birlikte görülür (meningo-ensefalit).

Bazen de beyin dokusu iltihabı omuriliğe yayılır. Böylece omurilikten çıkan sinirlerdeki işlev bozuklukları ensefalit belirtilerine eklenir (ensefalomyelit ya da meningoansefalomyelit). Arbo virüsler, Polio virüsler, ECHO ve Coxsackie virüsleri ile uçuk virüsleri (Herpes simplex, varicela zoster) en sık rastlanan ensefalit etkeni virüslerdir. Bunlardan ilk dört grup epidemilere yol açmalarına kaşın, uçuk virüsleri tek olgular biçiminde (Sporadik) enfeksiyonlara yol açar.

Uçuk virüsleriyle oluşan ensefalitlerin tedavisinde sitarabin, asiklovir gibi antiviral ilaçlardan yararlanılabilirse de öteki virüslere karşı henüz özgün bir ilaç yoktur. Genel enfeksiyonlara karşı uygulanan destek tedavisi ve sıvı dengesinin korunması tedavisinde önem taşır.

Advertisement

Leave A Reply